Medlemmar i den kvinnliga sydkorenanska fredsgruppen vill ha fred. Foto: TT

Toppmötet mellan Nord- och Sydkorea: ”Väntas meddela att kriget är över”

Uppdaterad
Publicerad

För första gången kommer Nordkoreas ledare Kim Jong-Un och Sydkoreas president Moon Jae-In mötas öga mot öga. Ett troligt resultat av toppmötet på fredagen är att parterna kommer meddela att kriget är över, uppger Sipris Nordkoreaexpert Shannon Kile.

Toppmötet sker i den demilitäriserade zonen strax söder om gränsen som separerat länderna i 65 år. Det blir första gången Nordkoreas ledare Kim Jong-Un och Sydkoreas president Moon Jae-In möts.

– Vi ska inte underskatta den enormt positiva utvecklingen som det här toppmötet innebär jämfört med det spända läge som rådde 2017 då det fanns allvarliga farhågor om en militär konflikt på Koreahalvön, säger Shannon Kile vid Stockholms internationella fredsforskningsinstitut, Sipri

Nordkorea-krisen

Fredsavtal

Kile säger att en trolig och förväntad utgång av mötet är att Nord- och Sydkoreas ledare kommer meddela att kriget är över mellan dem, och att de kommer att göra en gemensam utfästelse om att någon gång i framtiden underteckna ett fredsavtal som ersätter 1953 års överenskommelse om vapenvila. 

Men ett fredsavtal kommer att kräva både Kinas och USA:s medverkan, betonar Kile, som är expert både på Nordkorea och landets kärnvapenprogram.

Några timmar

De båda ledarna och deras delegationer kommer att mötas i ”Peace House” i byn Panmunjom i den demilitäriserade zonen på den Sydkoreanska sidan. De kommer bara att ha ett par timmar på sig att avhandla den komplicerade frågan om nedrustning av kärnvapen.

Nästa steg i en fredsprocess kan bli ett toppmöte mellan USA:s president Donald Trump och Nordkoreas ledare  Kim Jong-Un. Ett sådant möte kommer sannolikt ske i juni.  Men inget datum är fastställt, uppger Kile.

– Enligt uppgifter från Washington kommer ett möte sannolikt att äga rum i början av juni. I dagsläget är det inte mycket som tyder på några egentliga diplomatiska förberedelser för ett möte, annat än CIA-chefen Mike Pompeos besök i Pyongyang i påsk.

Tvivel på Sverige

Sverige har nämnts som en möjlig plats för ett eventuellt toppmöte mellan USA och Nordkorea, men Shannon Kile tvivlar.

Tanken om ett toppmöte i Sverige baseras på att Sverige har de historiskt längsta diplomatiska förbindelserna med Nordkorea och att Sverige är skyddsmakt för de amerikanska medborgarna där. Men det finns praktiska hinder, menar Kile.

– Min känsla är att Sverige troligen inte blir värd för toppmötet, av praktiska skäl. Bland annat är resan från Pyongyang för lång.

Två tidigare toppmöten mellan Nord- och Sydkorea

  • 2007 möttes Nordkoreas ledare Kim Jong-Il och Sydkoreas president Roh Moo-Hyun
  • 2000 möttes Kim Jong-Il och Sydkoreas president Kim Dae-Jung
  • Kim Jong Il är Kim Jong-Uns far

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nordkorea-krisen

Mer i ämnet