Totalt alkoholstopp ska hejda smittan i Norge

Publicerad

Ett råd om max två gäster i privata hem, stopp för inomhusidrott och ett totalförbud mot alkoholservering. Det är några av de åtgärder som Norge hoppas ska bromsa smittspridningen inför påsken.

Smittspridningen av covid-19 har den senaste tiden ökat på flera håll i Norge. Framförallt rör det sig om utbrott av den brittiska mutationen av viruset, som är mer smittsam.

På tisdagen meddelade den norska regeringen att en rad skärpta råd och restriktioner införs för att hejda den grasserande smittan.

– Vi förstår att det här kommer att väcka reaktioner på de platser där det knappt förekommit smitta, men vi måste göra det här. Vi ser att den brittiska virusvarianten dyker upp på platser där det knappt varit smitta tidigare, sa den norske hälsoministern Bent Høie vid en presskonferens.

Ingen alkoholservering

De nya restriktionerna begränsar flera olika fritidsaktiviteter kraftigt. Bland annat ska alkoholservering förbjudas i hela landet. Ett liknande förbud infördes även förra våren, men då gällde det bara i Oslo.

Flera verksamheter tvingas också att hålla stängt, till exempel nöjesparker och simhallar. Inomhusidrott stoppas, med undantag för barn- och elitverksamhet. ”Onödiga” resor ska följas av en tio dagar lång karantän på så kallade karantänhotell.

Max två besökare

Utöver de tvingande åtgärderna kommer de norska myndigheterna med en rad nya råd och rekommendationer. Norrmännen ombeds att inte ha fler än två gäster i hemmet och att hålla två meters avstånd till andra människor.

De nya råden och restriktionerna träder i kraft på torsdag 25 mars och ska gälla till 12 april, men kan ändras med kort varsel.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet