Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s utrikesreporter Carl Fridh Kleberg gå igenom tre viktiga saker från kriget i veckan: ”Putin vill ge folket intrycket att de får det bättre – trots kriget.” Foto: SVT/Mikhail Klimentyev/AP

”Övertro att enskilda vapensystem kommer vara avgörande”

Uppdaterad
Publicerad

Ukrainas spannmålsexport fortsätter att vara under attack, och vad betyder det att Ryssland ökar sina försvarsutgifter? SVT:s utrikesreporter Carl Fridh Kleberg listar och analyserar tre saker som kan påverka krigets utveckling.

USA kommer att skicka långdistansrobotar av modellen Atacms till Ukraina, enligt källor till NBC. Ukraina har behov av vapen med längre räckvidd för att kunna nå mål inne i ryskockuperade områden. Samtidigt kan det finnas en övertro på enskilda vapensystem, menar SVT:s utrikesreporter Carl Fridh Kleberg.

– För Ukraina handlar det om att många bäckar små bildar en stor å. Det är så man hoppas vinna det här kriget, säger han.

Senaste nytt kriget i Ukraina

”Ryssland ställer om mot evigt krig”

Ryssland ökar nästa år sina försvarsutgifter till sex procent av landets BNP, jämfört med 3,9 i år.

– Samhället ställs om mot ett slags evigt krig, säger Carl Fridh Kleberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Senaste nytt kriget i Ukraina

Mer i ämnet