Tio ryska medborgare gripna i Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Ukraina har gripit tio ryska medborgare med bakgrund inom underättelsetjänster, rapporterar Reuters.

Tidigare på torsdagen uppgav Ukrainas inrikesminister Arsen Avakov att tre proryska separatister dödats och 13 skadats i natt sedan ukrainska trupper drivit tillbaka en attackerande folkmassa i staden Mariupol vid Svarta havet.

Avakov sade enligt nyhetsbyrån AP att en folkmassa på omkring 300 män, beväpnade med molovtovcocktails och handeldvapen, anföll den ukrainska flottbasen vid Svarta havet men drevs tillbaka av nationalgardet och polisen.

Krimkonflikten

”Efter att gärningsmännen kastat brandbomber och molotovcocktails mot militären och skjutit mot vaktposter, sköt nationalgardet varningsskott”, skriver Avakov i ett Facebook-inlägg.

När attacken fortsatte öppnade de eld direkt mot anfallarna.

Massan avväpnad

Avakov sade i uttalandet att 63 personer hade gripits och att de flesta av angriparna har avväpnats.

Upproret som väst anklagar Ryssland för att stödja har skapat kaos i östra Ukraina under de senaste veckorna. Militanta proryssar har ockuperat polisstationer och andra myndighetsbyggnader i minst tio olika städer, inklusive Mauripol.

Ukraina upplöser förband

Ukraina löser upp det militära förband som förlorade 6 bepansrade fordon till proryska separatister efter ett misslyckat försök att driva bort ockupanter i östra Ukraina, skriver AFP. Ukrainas tillförordnade president Oleksandr Turtjynov säger i parlamentet att förbandet tas ur tjänst, och att de soldater som gett upp sina vapen ska ställas inför rätta.

Ukrainas militär led ett pinsamt nederlag i onsdags sedan en mycket omtalad anti-terroroperation slutade med att separatister tog kontroll över sex av militärens fordon och fick ett stridsvagnsförband att lägga ned vapnen.

I en kommuniké säger regeringen att den militära kolonn som blockerats av separatister utanför staden Kramatorsk nu återvänder till sitt högkvarter.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krimkonflikten

Mer i ämnet