Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: AFP

Lista: Tre viktiga frågor inför FN:s klimatkonferens COP27

Uppdaterad
Publicerad

Hur mycket ska pengar ska rika länder betala i klimatbidrag, hur stor del av bidraget ska gå till klimatanpassning och vem ska stå för klimatnotan? SVT Nyheter listar tre nyckelfrågor på FN:s klimatkonferens COP27 som inleddes på söndagen.

Bidrag

På klimatkonferensen i Köpenhamn 2009 enades rikare länder, som till största delen orsakat klimatförändringarna, om att gemensamt bidra med 100 miljarder dollar årligen för att hjälpa fattigare länder att att mildra klimatförändringarnas effekter, som stigande havsnivåer och svår torka.

Målet har ännu inte uppnåtts. Till exempel sköt länderna till blott 80 miljarder dollar 2019. På klimatkonferensen i Paris 2015 kom länderna därför överens om att förlänga målet till 2025.

På COP27 inleds förhandlingarna om hur målet ska utformas efter 2025, och trots att det inte lyckats uppfylla det nuvarande målet, förväntas samtalen handla om att skruva upp det ytterligare.

Kompensation

I fattiga länder bubblar ilskan över att de rikare delarna av världen inte har infriat löftet om 100 miljarder dollar årligen i klimatbidrag. Inför COP27 hade de därför enats om att trycka på för att frågan om kompensation för klimatrelaterade förluster och skador (loss and damage) ska tas upp på konferensens dagordning.

När COP27 inleddes på söndagen stod det klart att länderna hade fått gehör för sina påtryckningar. På årets konferens tas nämligen frågan om kompensation upp för första gången sedan de första FN-ledda klimatförhandlingarna ägde rum 1995, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

De fattigare länderna vill, utöver klimatbidraget se en ny fond för att finansiera återuppbyggnad, vilket USA och EU motsätter sig. Inför COP27 har stormakterna däremot visat mer öppenhet än tidigare för att föra en diskussion i kompensationsfrågan, skriver Reuters.

Anpassning

Hittills har ungefär en fjärdedel av de rika ländernas klimatbidrag gått till projekt för att anpassa samhällen för ett varmare klimat. Men det är inte tillräckligt, anser de fattiga länderna, som vill se att andelen fördubblas till 2025 – ett löfte de också fick av de rikare länderna på klimatkonferensen i Glasgow 2015.

En fördubbling är fortfarande inte tillräckligt, enligt experter. Till exempel uppskattar FN:s konferens om handel och utveckling att anpassningskostnaderna uppgår till 300 miljarder dollar 2030.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatmötet i Sharm el-Sheikh

Mer i ämnet