Trots allvaret – Sverige står för ljusglimtar i FN:s klimatrapport

Publicerad

Utmaningarna är stora om vi ska begränsa klimatförändringarna till 1,5 grad, visar dagens nya delrapport från FN:s klimatpanel. Men Sverige står för några av ljusglimtarna, och borde kunna tjäna som en förebild, enligt Naturvårdsverket.

– Ja, det finns flera ljusglimtar när det gäller Sverige. Både teknikutvecklingen och tidigare styrmedel börjar få effekt i prognoserna nu, säger Sara Almqvist, klimatanalytiker på Naturvårdsverket.

Sverige är inte ensamt om en minskande utsläppstrend när det gäller växthusgaser, enligt FN:s klimatpanels delrapport som presenterades i dag. Vi hör till 24 länder som lyckats minska utsläppen under minst ett decennium. Det handlar främst om EU-länder, men även USA ingår i gruppen.

– Men det som gör Sverige speciellt är att vi haft en stadigt nedåtgående utsläppstrend sedan 70-talet. Vi var tidiga med att fasa ut fossila bränslen i energisektorn, och har legat före många andra länder när det gäller utsläpp från bostäder.

Järn- och stålindustrin är föregångare

I dag bidrar fler sektorer till ljusglimtarna.

– Sverige har ju blivit ett föregångsland inom utvecklingen i järn- och stålindustrin mot fossilfritt stål, och det händer mycket inom andra delar av industrin också.

Det som gör Sverige unikt i dagens rapport handlar om utsläppsminskningar i transportsektorn.

– Vi har en svagt minskande utsläppstrend i transportsektorn, Sverige är faktiskt det enda landet som har det. 

Vad beror det på?

– Det beror dels på att vi länge haft en koldioxidskatt och ökad inblandning av biobränslen i bensin och diesel, dels på att elektrifieringen går mycket snabbare än vi tidigare räknat med.

Når ändå inte klimatmålet

Det här innebär ändå inte att Sverige enligt prognoserna kommer att nå målet om noll nettoutsläpp senast 2045 med nuvarande utsläppsminskningstakt. Då krävs ännu större ansträngningar.

– Så är det. Men vi ser att mycket är på gång inom industrin, och med skärpta styrmedel från regeringen och inom EU, tror vi ändå att vi närmar oss målet.

Sara Almqvist anser att Sveriges framgångsrika styrmedel och tekniker förtjänar att spridas vidare.

– Vi möts av mycket förvåning i omvärlden. Jag tror att våra framgångar kan tjäna som en inspiration för andra.

Sveriges klimatmål 2045

Sverige ska inte ha några nettoutsläpp av växthusgaser senast 2045, och därefter uppnå negativa utsläpp. Utsläppen ska då vara minst 85 procent lägre än de var 1990.

För de resterande utsläppen som anses mycket svåra att helt eliminera, bland annat i jordbrukssektorn, får man då använda kompletterande åtgärder. Det kan bland annat handla om ett större koldioxidupptag genom att plantera skog eller låta skog stå kvar och tekniker som koldioxidinfångning och lagring(CCS).

Källa: Naturvårdsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.