”Det är inte heller så många som öppet försvarar honom”, säger Cecilia Khavar, Sveriges Radios USA-korrespondent, i SVT:s Morgonstudion. Foto: Chip Somdevilla/AFP/TT samt SVT

”Trovärdigheten påverkas mycket – han ses som inkompetent”

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Joe Biden får kritik både från de egna och från politiska motståndare. Han befinner sig i en allvarlig kris och ses som inkompetent, menar Sveriges Radios korrespondent.

Kritiken mot Joe Bidens hantering av utträde ur Afghanistan har varit hård, och kritiken har inte bara kommit från politiska motståndare – även partikamrater har varit öppet kritiska till Biden.

– Det är skarp kritik även från dem. Det är väldigt ovanligt, framförallt för Joe Biden, att få den kritiken från det egna ledet. Det är inte heller så många som öppet försvarar honom, säger Cecilia Khavar, Sveriges Radios USA-korrespondent, i SVT:s Morgonstudion.

Talibanernas maktövertagande

”Allvarlig kris”

Bidens opinionssiffror har dalat och färre än hälften av de amerikanska väljarna anser att han gör ett bra jobb. Misslyckandet i Afghanistan gör att han ses som inkompetent, framhåller Cecilia Khavar.

– Det är en väldigt allvarligt kris för Joe Biden. Han gick till val på att vara  presidenten som är den vuxna i rummet, på sin erfarenhet och kompetens inte minst vad gäller utrikesfrågor. Därför påverkas han trovärdighet väldigt mycket.

Hör Cecilia Khavar om Bidens kris i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Talibanernas maktövertagande

Mer i ämnet