USA:s president Donald Trump under söndagen. Foto: Andrew Harnik/AP/TT

Trumps uppmaning: Skärp kontrollerna vid vapenförsäljning

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Donald Trump vill att republikaner och demokrater ska gå samman för att utöka bakgrundskontroller vid vapenförsäljning.

Det är på Twitter som Donald Trump uppmanar kongressens republikaner och demokrater att samarbeta kring ett sådant lagförslag. Presidentens tweet kommer efter de två skottlossningarna i helgen i Texas och Ohio, där sammanlagt 31 personer dödades.

”Något bra, om inte FANTASTISKT, måste komma ut av de här händelserna!” skriver Trump.

Den amerikanske presidenten skriver också att lagstiftning kring bakgrundskontroller kan slås ihop med invandringsreformer.

”Vi kan inte låta de som dödats i El Paso, Texas, och Dayton, Ohio, dö förgäves” twittrar Trump.

Kongressens politiker har i åratal försökt få till en invandringsreform utan att lyckas.

Trump: Mediernas ansvar

Donald Trump skriver i en tredje tweet att medier har ett stort ansvar för säkerheten i landet och att ”fake news” har bidragit till den ”ilska och raseri som har byggts upp under flera år.”

Han menar också att nyhetsrapporteringen ”måste bli rättvis, balanserad och opartisk, annars kommer dessa fruktansvärda problem bara att bli värre!”

Donald Trump talar till nationen under eftermiddagen svensk tid med anledning av skjutningarna i Ohio och Texas. SVT Nyheter sänder direkt med Billy McCormac, pr-konsult och politisk analytiker, som gäst i studion.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.