Donald Trump när han mötte medierna i Vita Huset tillsammans med republikanerna Kevin Brady och Diane Black. Foto: TT/Andrew Harnik

Trump: Accepterar slutsats om rysk valpåverkan

Publicerad

USA:s president Donald Trump säger, under en pressträff på tisdagskvällen svensk tid, att Rysslands agerande inte hade någon inverkan på utgången av det amerikanska presidentvalet. Och att han accepterar de amerikanska underrättelsetjänsternas slutsats om rysk påverkan på presidentvalet, rapporterar Reuters.

Vidare säger han att det han egentligen tänkte säga i Helsingfors var att det inte finns någon orsak varför det inte skulle vara Ryssland som försökte påverka valet. Han säger även att han stödjer de amerikanska underrättelsetjänsterna.

Enligt Trump var det en felsägning från honom som gjorde att hans uttalande om Rysslands eventuella försök att påverka valrörelsen i USA fick helt fel innebörd.

”Kräver ett klargörande”

När han kom hem till USA och möttes av uppståndelse gick han tillbaka och studerade utskrifter och videoklipp från presskonferensen, förklarar presidenten.

– Jag inser att det här kräver ett klargörande, säger han.

På presskonferensen med Putin sade Trump att han inte kunde se något skäl till att det skulle vara Ryssland som försökte påverka valet. Efter att ha mött kritiken på hemmaplan säger han att det han egentligen menade var att han inte såg något skäl till att det inte skulle vara Ryssland. Det skulle ha varit en dubbel negation, förklarar han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer