Utskriften av Donald Trumps samtal med Ukrainas president Volodymor Zelenskij. Foto: Evan Vucci, AP / Jim Bourg, Reuters, TT

Trump bad Ukraina utreda Biden

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Donald Trump bad Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj att utreda om den demokratiske toppolitikern Joe Biden lagt sig i Ukrainas rättssystem för att gynna sin son.

Det framgår av en utskrift av det uppmärksammade telefonsamtalet som fått Demokraterna att inleda en riksrättsprocess mot Trump.

Utskriften, som gjorts av tjänstemän under samtalet och som inte nödvändigtvis är helt ordagrann, offentliggjordes av Vita huset på onsdag förmiddag lokal tid. Trump hävdar att den friar honom från misstankarna om att ha agerat otillbörligt.

”Kommer Demokraterna att be om ursäkt när de sett vad som sades i samtalet med den ukrainske presidenten? Det borde de”, skriver han på Twitter.

I det femsidiga dokumentet framgår att Trump sade till Zelenskyj att Biden sett till att stoppa en utredning mot det ukrainska energibolaget Burisma Holdings – något som enligt Trump berodde på att Bidens son Hunter satt i styrelsen för bolaget.

”Biden gick runt och skröt”

”Biden gick runt och skröt om att han stoppade åtalet så om du kan titta på det...det låter förfärligt för mig”, sade Trump enligt utskriften.

Trump erbjöd också Ukraina utredningsjhälp från justitieminister William Barr och Trumps privata advokat Rudolph Giuliani.

I sammanhanget berömde Trump också Viktor Sjokin som var riksåklagare i Ukraina innan han fick sparken våren 2016. Enligt Trump var Sjokin ”tuff” mot korruptionen och ett hot mot Hunter Bidens intressen, men flera amerikanska medier skriver att Sjokin i själva verket sparkades för att han gjorde ett dåligt jobb och var för passiv.

Visselblåsare slog larm

Samtalet ägde rum den 25 juli, men blev känt först härom dagen. Det har även framkommit att en visselblåsare inom underrättelsetjänsten slog larm om samtalet, vilket nådde underrättelsechefen Joseph Maguire. Han valde dock att inte föra vidare uppgifterna till kongressen, som protokollet föreskriver.

I medierapporteringen har också sagts att Trump kopplade sin förfrågan till löften om bistånd till Ukraina, vilket Trump själv har förnekat.

I utskriften märks ingen sådan direkt koppling. Däremot pratar Trump en hel del om hur mycket gott USA har gjort för Ukraina innan han väcker frågan om Bidens förehavanden.

Trump har tidigare medgett att han beordrade en frysning av nära 400 miljoner i bistånd till Ukraina några dagar före telefonsamtalet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trump hotas att ställas inför riksrätt

Mer i ämnet