Foto: TT

Trump: ”Bor vi i Nazityskland?”

Uppdaterad
Publicerad

Granskningen och rapporteringen av Donald Trump är en häxjakt, menar den tillträdande presidenten. Anklagelserna om att Ryssland ska ha komprometterande information om honom avfärdas av både Trump och Ryssland.

Förra veckan träffade avgående president Obama och tillträdande president Trump bland annat cheferna för FBI, CIA och NSA för att tala om Rysslands påstådda försök att påverka fjolårets presidentval. Obama och Trump blev presenterade en tvåsidig sammanfattning av den 36 sidor långa rapporten och enligt CNN ska de hemlighetsstämplade handlingarna innehålla uppgifter om att Ryssland har komprometterande information om den tillträdande presidenten. Bland annat ska Ryssland ha både personlig och finansiell information.

Påståendena kommer delvis från ett flertal promemorior från en brittisk underrättelseofficer. Denna officer bedöms som pålitlig av amerikansk underrättelsetjänst på grund av tidigare arbete. FBI undersöker nu trovärdigheten i dessa påståenden. Stora delar av informationen i promemorierna har underrättelseagenten fått av ryska källor som sedan vidarebefordrades till en lobbyfirma som betalats av anhängare till Demokraterna.

USA-val 2016

”En politisk häxjakt”

Trump har däremot slagit ifrån sig påståendet och använder sitt favoritmedium Twitter för att lägga fram sin syn på saken.

”Falska nyheter – det är en politisk häxjakt”, skriver den tillträdande presidenten och fortsätter:

”Ryssland har aldrig gjort några påtryckningar på mig. Jag har inget att göra med Ryssland – Inga avtal, inga lån, ingenting!”

Även Ryssland förnekar att de ska ha någon information om Donald Trump. Putins talesperson Dmitrij Peskov har talat med Sky News om saken.

– Kreml har inte någon komprometterande information om Trump, säger han och fortsätter.

– Det är ett försök att skada våra bilaterala relationer. Det är pulp fiction.

”Bor vi i Nazityskland?”

Donald Trump är inte nöjd att historien har läckt ut, vilket han uttrycker på Twitter.

”Underrättelseorganisationer borde aldrig tillåta att fejkade nyheter 'läcker' ut. Det är ett sista slag mot mig. Bor vi i Nazistyskland?”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet