Se den borttagna tweeten och delar av videon. Foto: Twitter/TT

Trump delade video där man ropar ”vit makt”

Uppdaterad
Publicerad

Under söndagen delade Donald Trump ett inlägg på Twitter där en av hans supportrar i Florida hörs skrika ”white power” – vit makt. Nu har Trump tagit bort delningen efter att företrädare för Trumps administration gissat att presidenten inte kände till innehållet i videon.

Under söndagseftermiddagen delade USA:s president Donald Trump ett inlägg på Twitter med en film från ett pensionärsboende i Florida som heter the Villages. I filmen syns en verbal konfrontation mellan anhängare och motståndare till presidenten. En man skriker ”white power”, det vill säga ”vit makt”medan han passerar anti-Trump-demonstranter i en golfbil.

Trump-motståndarna skriker förolämpningar riktade mot presidenten och hetsar mannen i golfbilen innan han skriker ”vit makt”. De frågar bland annat om han har en vit huva, vilket är en anspelning på hur Ku Klux Klan klär sig. Mannens svar från golfbilen kan uppfattas som sarkasm.

Donald Trump kommenterade även tweeten han delade: ”Tack alla fantastiska människor i the Villages”, skriver han.

Efter att Trumps delning legat uppe ett par timmar togs den bort.

Försvarar Trump – ”har inte sett videon”

I CNN:s program State of the Union försvarade Trumps socialminister Alex Azar administartionen han arbetar för.

– Jag har inte sett videon eller tweeten, men uppenbarligen har inte presidenten det heller. Varken hans administration eller jag skulle göra något för att stödja vit makt eller diskriminering av något slag, säger han till CNN.

Den republikanske senatorn Tim Scott från South Carolina, säger till CNN att videon som retweetades av presidenten var stötande och ”oförsvarlig.”

– Han borde inte ha delat videon och han borde bara ta bort retweeten, säger Scott till CNN.

Kanske bara gillade Trump-plakaten

Även Donald Trumps före detta säkerhetsrådgivare John Bolton har kommenterat presidentens delning. John Bolton har den senaste veckan fått mycket uppmärksamhet för sin bok om hans månaderna i Vita Huset där han kallar Trump både för lögnare och olämplig att inneha sitt ämbete.

– Man kan möjligen dra slutsatsen att han hörde det, att det var rasistiskt, och han retweetade för att visa sitt stöd för åsikten. Det är en legitim slutsats att dra. Det är också helt legitimt att tro att han bara inte hade någon aning vad videon innehöll utöver att det synes plakat där det stod ”Trump” säger Bolton till CNN.

Foto: Twitter/Donald Trump

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.