Trump dominerade men ingen vann – då kan Biden vara nöjd

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Innan Donald Trump och Joe Biden gick upp på scenen hade båda partierna gått med på att varje kandidat skulle få två minuter på sig att oavbrutet svara på programledaren Chris Wallaces frågor. Det löftet höll i ungefär tre minuter.

Fouad Youcefi

Utrikesreporter

Sedan blev det en av de rörigaste presidentdebatterna i amerikansk historia. Joe Biden avbröt Trump flera gånger. Donald Trump avbröt Joe Biden nästan varje gång. Joe Biden kallade presidenten för clown, Trump kontrade med att säga att Joe Biden inte var smart. Så fortsatte det. Det var en debatt där det politiska innehållet till stora delar fick stå tillbaka till förmån för personpåhopp, felaktiga påståenden och uppläxningar från programledaren.

Tre punkter från natten

Några få saker går ändå att ta med sig från denna första av tre debatter mellan de båda.

1. I slutet av debatten frågade programledaren de båda kandidaterna om de kunde lova att inte utropa sig till segrare förrän de många poströsterna faktiskt räknats, något som bedömare sagt kan ta dagar eller veckor efter valet. Joe Bidens svar var ja. Donald Trump svarade aldrig på frågan.

2. Det fanns ingen ”Sleepy Joe” i sikte. Under lång tid har president Trump och hans supportrar utmålat Biden som en person som är för gammal för att ens kunna uttrycka fullständiga meningar och än mindre axla rollen som USA:s president. Men Biden var energisk genom debatten, och försökte flera gånger övertyga väljarna genom att titta in i kameran med sina budskap, inte minst om alla som avlidit med covid-19 i USA.

3. Det var svårt att hitta tydliga ögonblick i debatten som uppenbart kan hjälpa Trump att vända på opinionen. Presidenten ligger fortfarande under i opinionsmätningarna och har en tuff uppförsbacke upp till fyra nya år vid makten. Det är långt ifrån kört, men presidenten och hans parti hade hoppats att den här debatten skulle bli en jordskredsseger till Trump. Hans bästa ögonblick i debatten var ett antal one-liners som tycktes frustrera Joe Biden så till den milda grad att Biden vid ett tillfälle när Trump avbrutit honom irriterat utbrast ”Kan du bara hålla käften?” Det konstanta avbrytandet av Joe Biden får också anses ha varit effektivt i att blockera några av Joe Bidens attacker på presidenten – som helt enkelt inte hördes när de båda talade samtidigt.

Rättvist att säga att ingen vann

När debatter är så aggressiva som inatt brukar det leda till att människor befäster sina åsikter snarare än byter ut dem. Det är inga goda nyheter för Donald Trump. För medan det är rättvist att säga att han dominerade debatten, så är det lika rättvist att säga att ingen vann eftersom få väljare sannolikt bytte sida. Och så länge ingen vinner, så lär Biden vinna valet.

Förlorarna var på många sätt väljarna som inte fick möjlighet att lära sig särskilt mycket nytt om kandidaterna under denna debatt, en debatt som fick även en public service-medarbetare att längta efter reklampauser.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Presidentvalet i USA

Mer i ämnet