Enligt domaren Naomi Reice Buchwald bryter presidentens blockeringar mot det första tillägget i landets konstitution. Foto: Alex Brandon/TT

Trump får inte blockera folk på Twitter

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Donald Trump får inte blockera människor på sin favoritkommunikationskanal Twitter, enligt ett beslut från en federal domare, rapporterar amerikanska medier.

Enligt domaren Naomi Reice Buchwald bryter presidentens blockeringar mot det första tillägget i landets konstitution.

Stämningen mot Donald Trump kom in i juli 2017, bland annat från organisationen Knight First Amendment Institute vid Colombia university som säger sig försvara det första tillägget och som blivit blockerad av presidenten. Även en polis i Texas och en komiker i New York har stått bakom stämningen, skriver New York Post.

Vid en blockering på Twitter är det inte längre möjligt att se eller svara på en persons tweets från sitt eget konto.

”Presidentens blockerande av kritiker på Twitter är fördärvligt och okonstitutionellt, och vi hoppas att det här domslutet kommer att få ett slut på det”, skriver Jameel Jaffer, vd vid Knight First Amendment Institute, i ett uttalande, rapporterar CNBC.

Vita huset har ännu inte kommenterat beslutet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.