USA:s president Barack Obama. Foto: Kevin Lamarque/Reuters/TT

Obama: ”Ber för det kubanska folket”

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Barack Obama beklagar Fidel Castros död, och betonar vänskapsbanden med Kuba. ”Våra tankar och böner är hos det kubanska folket”, säger Obama i en första kommentar.

– Historien kommer att döma Castros betydelse för Kuba och världen, men vi har arbetat hårt för att lägga det förflutna bakom oss, säger presidenten.

Sträcker ut en hand

Han uttalar sina kondoleanser för exledarens familj, och säger att man sträcker ut en vänskapens hand mot det kubanska folket.

Relationen med USA har förbättrats och i mars tidigare i år besökte USA:s president Barack Obama Kuba, den första amerikanske presidenten på 88 år som besökte landet. Raul Castro har påbörjat ett försiktigt öppnande av Kuba mot omvärlden, en process som haft brodern Fidels stöd.

Kortfattad Trump

Betydligt mer kortfattad var däremot Donald Trump, som tillträder som ny president den 20 januari. ”Fidel Castro är död!” löd Trumps första kommentar på favoritmediet Twitter till den kubanske ledarens död.

Trump har under sin valkampanj hotat med att backa från den politik som Barack Obama drivit vad gäller att öppna upp relationerna med Kuba.  Anledningen ska vara oro för bristande religionsfrihet i landet.

I ett officiellt uttalande senare kallar Trump Fidel Castro för en ”brutal diktator” och hoppas att dennes död ska vara ett steg bort från de ”fasor som man uthärdat för länge”, mot frihet för Kubas folk.

– Vår administration kommer att göra allt för att försäkra att det kubanska folket äntligen kan börja sin resa mot välstånd och frihet, säger Trump.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fidel Castro död

Mer i ämnet