Foto: SVT/TT/Pixabay

Kommer Twitter verkligen bannlysa Donald Trump efter 20 januari?

Uppdaterad
Publicerad

När Joe Biden installeras som USA:s president 20 januari 2021 blir Donald Trump av med den ”världsledarstatus” på Twitter som skyddar honom från att bannlysas. Vissa har spekulerat att det kan innebära slutet på Trumps twittrande. Men kan man verkligen bannlysa världens mest kände twittrare, som dessutom har ett av plattformens största konton?

Sedan förra året har Twitter specialregler för världsledare. Anses du bryta mot plattformens regler förses din tweet med en varning, men du riskerar inte att bannlysas, då ditt twittrande bedöms ha allmänintresse.

Men vad händer när man inte är världsledare längre?

SVT:s utrikesreporter Fouad Youcefi bevakade presidentvalet på plats i USA, och i videon ovan förklarar han vad som kan hända om Trump blir av med sina Twitter-möjligheter – och hur det kan påverka en framtida 2024-valkampanj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.