USA:s president har byggt en mur runt sin golfbana i Skottland. Foto: TT

Trump har byggt mur runt golfbana i Skottland

Uppdaterad
Publicerad

Att USA:s president Donald Trump vill bygga en mur mot Mexiko är ingen hemlighet. Men att han redan för tio år sedan lät bygga murar vid sin golfbana i Skottland är inte lika känt. Än idag pågår grannfejden mellan Trump och kvinnan på andra sidan muren.

Det var när Susan Munro i Balmedie norr om Aberdeen vägrade sälja till Trump som fick hon se sitt hus omringat av jordvallar istället. Grannfejden mellan USA:s president och Munro har fortfarande inte nått ett avslut.

– Jag var ute och gick när en man kom gående längs grusvägen. Herregud, tänkte jag, det är Trump! Det första han sa till mig var: Jag gillar verkligen din hund, vad är det för ras? Det är en svart labrador och han heter Mark, svarade jag. Han verkade trevlig då. Han var så att säga inkognito. Det var allt och sedan gick han. Och sedan gick det bara utför, säger Munro.

Kunde se till Aberdeen

Varje gång Susan Munro tittar ut genom sitt köksfönster blir hon påmind om Donald Trump. För tio år sedan kunde hon stå här och diska med storslagen utsikt över sanddyner och hav. I dag blockeras vyn av en fyra meter hög jordvall.

– Jag kunde se hela vägen till Aberdeen! Det var fantastiskt och det var utsikten som gjorde att vi flyttade hit för mer än 30 år sedan, säger Susan Munro.

LÄS MER: Nytt bakslag för Trumps skotska miljardbygge

På andra sidan jordvallen ligger Donald Trumps golfbana, en anläggning som kantats av kontroverser.

Naturskyddat område

Den dåvarande skotska regeringen gav 2008 grönt ljus till projektet, trots att sanddynerna klassats som naturskyddat område.

När Susan Munro sedan vägrade sälja sitt hus för att ge plats åt golfbanan lät Trump bygga en mur av sand och jord runt tomten. Och grannen omringades av ett stängsel som han sedan fick en räkning för.

LÄS MER: Trump-kampanj mot Vattenfall-projekt

– Trump har sagt på TV att han ville slippa se husen. Han beskrev faktiskt grannens tomt som en soptipp. Jag tänker att eftersom han bara är här en gång om året så behöver han ju inte se dem särskilt ofta, menar Susan Munro.

Miljonförluster

Inför byggstarten utlovade Trump ett jättelyft för den lokala ekonomin med 6.000 nya jobb och en blomstrande turistindustri. Istället har golfbanan dragits med miljonförluster ända sedan starten och sysselsätter idag omkring 150 personer.

– Det är inte så många som spelar här. Det blåser så hårt att jag fick gå baklänges hem ibland när jag gick ut med hunden, säger Susan Munro.

LÄS MER: Se golfbollsprotesten till Trump – rullande hakkorsbollar

Förut kunde hon följa grusvägen rakt ner till havet men numera är golfbanans grind alltid låst. Under lång tid kunde hon inte ta ett steg utan att bli övervakad av golfbanans säkerhetsfolk. Men Susan Munro har inte gett upp hoppet om att få sin utsikt tillbaka.

– När jag står här så inser jag hur instängd och omringad jag är, åt alla håll. Det är så synd för det här ett underbart ställe men Trump har verkligen lyckats förstöra allt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.