Trump om Kim Jong-Un: Har killen inget bättre för sig?

Uppdaterad
Publicerad

Nordkorea har under tisdagsmorgonen, lokal tid, skjutit upp en ballistisk robot som ska ha landat i det japanska havet, enligt sydkoreansk militär. Uppskjutningen har skapat reaktioner i omvärlden och en av dem som har reagerat är USA:s president Donald Trump.

En som kommenterat Nordkoreas testskjutning är USA:s president Donald Trump.

Twitter skriver han: ”Nordkorea har just skjutit upp en ny robot. Har inte den här killen något bättre att göra med sitt liv? Svårt att tro att Sydkorea och Japan kommer att tolerera det här så mycket längre. Kanske kommer Kina att sätta åt Nordkorea hårt och få detta nonsens att upphöra en gång för alla!”

Foto: Skärmdump

LÄS MER: Nordkoreansk robot landade i Japans ekonomiska zon

Tålamodet är slut

Trump träffade i fredags Sydkoreas president Moon Jae-In i Vita huset. Efteråt sade Trump att det ”strategiska tålamodet” med Nordkoreas kärnvapen- och robotprogram är slut.

I slutet av förra veckan sa Donald Trump att USA:s tålamod med Nordkorea är över, rapporterar CNN.

”Tiden av strategiskt tålamod med den nordkoreanska regimen är över” sa Trump i ett uttalande.

Japans premiärminister Shinzo Abe säger att uppskjutningen visar på ignorans mot de upprepade varnignar från det internationella samfundet,  och att uppskjutningen den här gången visar att hotet har ökat ytterligare, rapporterar CNN.

Provocerar på självständighetsdagen

Från en del håll spekuleras det om roboten skjutits upp just den 4 juli just eftersom det är USA:s självständighetsdag.

”Det är redan fjärde juli i Nordkorea. Jag misstänker att de skjuter upp lite fyrverkerier just därför”, twittrar Shea Cotton, forskare vid James Martin Center, USA.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.