Donald Trump höll under lördagen sitt första framträdande sedan sjukhusvistelsen förra helgen.

Trump höll första framträdandet sedan sjukhusvistelsen

Uppdaterad
Publicerad

Förra helgen lades Donald Trump in på sjukhus efter att ha smittats av covid-19.

Idag var han på benen igen och på lördagskvällen höll presidenten sitt första framträdande sedan sjukhusvistelsen.

– Det här är det viktigaste presidentvalet det här landet någonsin har stått inför, sa Trump från Vita husets balkong.

En stor supporterskara hade samlats på Vita husets gräsmatta under lördagskvällen för att höra Donald Trump tala under sitt första framträdande sedan han kommit hem från militärsjukhuset Walter Reed Military Medical Center, där han behandlats för covid-19.

Vita huset kallade arrangemanget för en ”fredlig protest för lag och ordning”.

Presidentvalet i USA 2020

Tackade polisen

Från presidentpalatsets balkong möttes presidenten av jubel medan han hoppade vitt och brett mellan olika ämnen som bland annat coronapandemin och black lives matter-demonstrationerna.

– Jag vill tacka vår poliskår, det är tack vare dem vi är säkra. Jag måste även säga, vår svarta och latinamerikanska befolkning, tack till er.

I talet växlade presidenten sedan mellan att hylla sin egen administration och att klanka ned på sina motståndare. Han delade ut personliga kängor till Joe Biden och hans vicepresidentkandidat Kamala Harris och kritiserade dem för att ta ställning för ”plundrande vänsterextermister”.

”Viktigaste valet i historien”

Trump avslutade med en uppmaning till publiken att gå och rösta:

– Tack för att ni har kommit till denna fantastiska gräsmatta. Jag vill bara tacka er, och gå och rösta. Det här är det viktigaste presidentvalet någonsin. Gå ut och rösta, jag älskar er.

Läkaren: ”Extraordinärt olämpligt”

Att presidenten gör offentliga framträdanden när han fortfarande kan vara smittsam har dock kritiserats. Akutläkaren Jeremy Faust gästade CNN:s program ”Newsroom” och var särskilt kritisk mot att presidenten valde att bjuda in publik:

– Att bokstavligen släpa personer till Vita huset är extraordinärt olämpligt i termer för allmänhetens hälsa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Presidentvalet i USA 2020

Mer i ämnet