Charlotta Bergquist, chef för infektionsgruppen på Läkemedelsverket, tror inte på ett vaccin för coronaviruset förrän år 2021. Foto: TT/SVT

Trump hoppas på coronavaccin i år – experterna tveksamma

Uppdaterad
Publicerad

Tvärtemot vad många experter har sagt, säger nu president Donald Trump att ett vaccin mot coronaviruset kommer att finnas i slutet av året.

– Det är optimistiskt att tro att det kommer ett år 2021, säger Charlotta Bergquist, chef för infektionsgruppen på Läkemedelsverket.

I en lång intervju med USA:s president Donald Trump i Fox news i natt berördes bland annat ämnet coronavaccin av den amerikanska presidenten.

– Vi är väldigt säkra på att vi kommer att ha ett vaccin i slutet av året, sa Donald Trump och tillade att det går ovanligt fort att få saker godkända av det amerikanska läkemedelsverket i samband med processen.

Coronapandemin

Väldigt optimistiskt av Trump

Runtom i världen arbetar nu många forskare med att försöka få fram ett bra och fungerande vaccin mot coronaviruset. Men att lyckas med det till slutet av året går emot vad många experter tror, vilket Trump är medveten om.

– Läkarna skulle säga att jag inte borde säga så, men jag kommer att säga vad jag tror.

Charlotta Bergquist, chef för infektionsgruppen på Läkemedelsverket, är skeptisk till Trumps uttalande.

– Det är optimistiskt att tro att det kommer ett år 2021. Så jag skulle tro att det är väldigt optimistiskt att tro att det kommer ett redan i år. Man måste ha ordentligt med data för ett vaccin som man ju ger till friska personer, säger hon i SVT:s Morgonstudion.

Vad innebär ordentligt med data?

– Dels att man ser en ordentlig skyddseffekt, som är meningsfull och tillräckligt stor, och dels att man har kontroll på de vanligaste biverkningarna.

Måste få ta sin tid

Kristian Borg, professor och överläkare på Danderyds sjukhus, betonar de möjliga farorna med att ta fram ett vaccin för fort.

– Det är väldigt viktigt att man är noggrann med utvärderingen av sådana här saker. Som neurolog kan jag inte låta bli att tänka på den narkolepsi som dök upp efter svininfluensan. Man behöver låta det ta sin tid för att få ett effektivt vaccin som inte har några biverkningar, säger Kristian Borg.

Över 67 600 personer har hittills avlidit i sviterna av coronaviruset i USA. Bara det senaste dygnet registrerades 1 450 nya dödsfall, vilket är överlägset flest i världen. I USA finns över 1 150 000 bekräftat smittade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet