Trump: Andra länder borde följa Italiens exempel

Uppdaterad
Publicerad

Italien fick beröm för sin nya migrationspolitik när USA:s president Donald Trump mötte Italiens premiärminister Giuseppe Conte. De båda ledarna diskuterade bland annat situationen i Libyen.

Italiens skärpta migrationspolitik har fått både ris och ros, men USA:s president Donald Trump hör till dem som gillar den nya inriktningen.

I samband med ett möte med premiärminister Giuseppe Conte öste Trump beröm över den populistiska regeringens hårda hållning mot invandring.

– Jag instämmer till stor del i vad ni gör avseende invandring och illegal invandring, sa Trump inför mötet i Vita huset under måndagen.

Conte tillträdde nyligen som premiärminister i Italien och har tillsammans med inrikesminister Matteo Salvini – partiledare för främlingsfientliga Lega – lovat hårda tag mot invandringen till landet.

Kritik från hjälporganisationer

Den nytillträdda regeringen vill begränsa antalet migranter som når Italiens kust och har stängt landets hamnar för humanitära räddningsskepp. Detta har kritiserats både av andra EU-länder och av hjälporganisationer som menar att det förvärrar flyktingkrisen som pågår runt Medelhavet.

Italiens regering tycker att landet hanterar en orättvist stor mängd asylsökande inom EU. Sedan 2014 har 650 000 flyktingar nått Italiens kust, enligt Reuters, och Italien vill att flera länder ska dela på bördan.

2017 gjorde man en kontroversiell överenskommelse med kustbevakningen i Libyen om att migranter som plockades upp på Medelhavet skulle vändas tillbaka till Libyen, vilket ledde till en kraftig minskning av antalet människor som kom till Italien.

”Bör göra likadant”

Under pressträffen sa Trump att han tycker att fler länder i Europa bör ta efter Italien.

– Många andra länder bör göra likadant. Vissa har tagit den ställningen för länge sedan och det går bättre för dem, sa han.

Under sitt möte diskuterade Conte och Trump bland annat en internationell konferens om Libyen, som ska försöka stabilisera den politiska situationen i landet, och minska människosmugglarnas möjligheter att bedriva sin verksamhet.

– Med det här produktiva mötet har vi tagit ännu ett steg i vårt samarbete. Vi är två regeringar av förändringar så mycket förenar oss, sa Conte om mötet, enligt italienska medier.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer