Donald Trump under sitt state of the union-tal. Foto: Doug Mills/TT

Trump lyckades vara både enande och fientlig

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

President Trump vill bota aids, ge alla betald föräldraledighet – och bygga en mur.

I sitt tal till nationen i natt målade han upp visionen av ett enat Amerika…samtidigt som han gjorde tydligt att hans eget krav var odiskutabelt.

Carina Bergfeldt

Utrikesreporter

Han hade lovat ett par nyheter och levererade på det löftet.

Det är nu bekräftat:

President Donald Trump och Kim Jong-un håller ett andra möte i Vietnam, 27 och 28 februari.

”Mycket arbete återstår, men min relation med ordförande Kim är god”, sa han.

Vid sidan om det avslöjade presidenten att hans nya budget innehåller pengar för att dels bota aids inom tio år, och dels 500 miljoner dollar som uteslutande ska gå till forskning kring barncancer.

”Det här är en fight som alla kan stå bakom”, sa Trump.

Både enande och fientlig

Innan presidenten ställde sig på scenen var frågan huruvida han skulle vara enande, eller fientlig.

Svaret: båda två.

Han fick applåder från båda sidor när han konstaterade att 304 000 nya jobb skapades förra månaden, men applåderna slutade snabbt från demokraterna när Trump i nästa andetag sa att det som kan stoppa det ”ekonomiska miraklet” är ”löjliga utredningar”. 

Han uppvaktade den svårflörtade skaran av vitklädda demokratiska representanthuskvinnor med att gratulera dem till att vara ett historiskt högt antal såhär 100 år efter att kvinnor fick rösträtt, och lockade fram både skratt och applåder när han pratade om kvinnors framgång.

Han sa också att han i och med den nya budgeten blir den förste presidenten någonsin att ge alla amerikaner betald föräldraledighet, men gick inte in på några detaljer kring hur länge eller vilken sorts ersättning nyblivna föräldrar skulle få.

Vill förbjuda sena aborter

Men direkt efter att han hyllat föräldraskapet uppmanade han kongressen att förbjuda sena aborter vilket fick kvinnorna som nyss skrattat att stirra på honom med tomma blickar.

Han fick applåder även från demokrater om att USA bör förstärka resurser vid gränsen, men tappade dem igen när han målade upp bilder av hur nya karavaner är på väg, och hur 3 750 nya soldater behöver skickas till gränsen för att ”stoppa anstormningen”.

Men det största hindret för Trumps upprepade ord om enighet är det största hindret även fysiskt: hans mur.

”Kommer att få den byggd”

För samtidigt som Trump sa meningar som att det ”var dags för alla att knytas samman i kärlek som patrioter”, så gjorde han tydligt att för att det ska bli möjligt så är en mur en del av ekvationen.

”Vi kommer att få den byggd”, sa han.

Och demokraterna stirrade på nytt på sin president med tomma blickar.

Om nio dagar går tidsfristen ut för senatens budgetförhandling. Hittar inte parterna en lösning kan USA på nytt hamna i en nedstängning.

Nattens tal var definitivt inte lugnande för USA:s statsanställda som skulle drabbas då.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.