Foto: TT

Trump: Medierna är amerikanska folkets fiender

Uppdaterad
Publicerad

Donald Trump fortsätter sitt krig mot medierna. I en tweet pekar han ut NBC News, New York Times och CNN som ”amerikanska folkets fiender”. Tweeten raderades kort därefter – men ersattes med en ny – där även CBS och ABC attackerades.

Bara en dag efter den kaotiska pressträffen där presidenten gick till hård attack mot amerikansk media och kallade journalister oärliga människor som producerar falska nyheter, svingar han på nytt – denna gång sedvanligt via Twitter. Under fredagskvällen svensk tid twittrade Trump att flera av USA:s största mediehus – New York Times, NBC, ABC, CBS och CNN är ”fake news media”. ”De är inte mina fiender, de är det amerikanska folkets fiender”, fortsatte presidenten.

Trump attackerar medierna i ny tweet. Foto: Skärmdump från Twitter

Nämnde inte Fox News

En första tweet avslutades med ordet ”SJUKT!”. Den raderades dock inom loppet av några minuter. I nästa tweet hade Trump lagt till mediehusen ABC och CBS till sin lista av fiender men tagit bort ordet ”SJUKT!”. Den enda större rikstäckande nyhetskanalen som klarade sig undan attacken var konservativa Fox News.

Torsdagens pressträff där presidenten under en dryg timme avverkade mängder av ämnen, bland annat felaktigt sa att han vunnit valet med den största marginalen sedan Ronald Reagan, har blivit starkt kritiserad, även från republikanskt håll. Där hävdade Trump att den amerikanska pressen i Washington, New York och Los Angeles är ”utom kontroll” och att den inte talar för folket utan ”för de som gynnas av ett väldigt väldigt trasigt system”.

Undersökning om tillit till medierna

Samma kväll som pressträffen publicerades ett frågeformulär på Trumps kampanjsajt som ställer frågor om huruvida människor litar på att de olika mediehusen rapporterar ärligt om Trumps presidentskap. Enligt Washington Post är det oklart vad svaren på enkäten ska användas till och deltagare ska ge sitt namn, email och postnummer. Försa frågan är ”Anser du att mainstream-media rapporterar rättvist om vår rörelse?” följt av utpekanden av flera mediehus och ifall man anser att de rapporterar rättvist.

Läs mer: ”Viktigare att rapportera sant än snällt om Donald Trump”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA:s nye president

Mer i ämnet