Folk från hela USA samlades i Pittsburgh för att protestera mot Donlad Trumps besök i staden efter helgens massaker. Melania och Donald Trump hedrade offren vid en begravning på tisdagen. Foto: Jeff Swensen/AFP/TT-Kevin Lamarque/Reuters/TT

Trump möttes av protester i Pittsburgh

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen landade USA:s president Donald Trump i Pittsburgh för att hedra offren för dådet i synagogan. Han möttes av ett folkhav av protester.

Människor höll upp skyltar med text som ”ord spelar roll” och en bild på presidenten med en tejpbit över munnen. ”Inget hat i vår stat” löd en annan.

Lokala judiska ledare har i ett öppet brev skrivit att presidenten inte är välkommen förrän han fördömt vit nationalism. Brevet har i skrivande stund undertecknats av över 70 000 personer.

Ett tåg med människor vandrade och sjöng i området Squirrel Hill, där synagogan ligger, med budskapet att presidenten inte är välkommen förrän han slutat med sina verbala angrepp mot minoriteter, migranter och flyktingar.

Borgmästaren kritisk till presidentbesöket

Donald Trump besökte synagogan tillsammans med sin fru Melania Trump och båda lade blommor på minnesmärken för de döda. Presidenten har tidigare sagt att han kommer att besöka poliser som vårdas på sjukhus och andra som skadades i masskjutningen.

Under tisdagen har begravningar hållits för flera församlingsmedlemmar som dödades i attacken, däribland två bröder i 50-årsåldern.

Massmördaren Robert Bowers attack mot synagogan, då elva personer dödades, har lett till en nationell debatt om Trumps retorik, där hans kritiker hävdar att den bidragit till en ökning av hatbrott mot judar i USA.

Även stadens borgmästare Bill Peduto var kritisk till presidentens val av dag för besöket. Han ansåg att Trump kunde ha kommit först efter begravningarna var avklarade eftersom besöket riskerade att överskugga begravningsceremonin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.