Foto: TT

Trump: Straffskatt ska betala muren

Uppdaterad
Publicerad

Amerikanska konsumenter kommer att drabbas om USA väljer att bekosta murbygget med tullavgifter på varor från Mexiko, enligt Mexikos utrikesminister.

Reaktionen kommer efter att USA:s president Donald Trump sagt att bygget av muren på gränsen mellan USA och Mexiko ska bekostas av 20-procentiga tullavgifter på varor från grannlandet. Vita huset backade sedan och sade att det var en av många möjligheter.

– Om du beskattar exportvaror från Mexiko till USA så kommer du att göra allt från avokado till apparater och platt-tv dyrare, säger Mexikos utrikesminister Luis Videgaray.

Enligt ministern skulle Mexiko inte betala skatten direkt utan amerikanska företag skulle få betala den genom höjda priser på varorna, vilket i sin tur skulle drabba amerikanska konsumenter.

Trump har sagt att Mexiko ska betala för muren – något som Mexiko motsatt sig. Experter har uppskattat kostnaden för bygget till runt 200 miljarder kronor, skriver The Washington Post.

Finansieringen av muren, som ska stänga ute människor som försöker ta sig till USA på olaglig väg, har skapat spänningar mellan länderna.

Mexikos president Enrique Peña Nieto ställde in ett planerat möte med USA:s president, efter att Trump undertecknat en presidentorder om murbygget.

Jurister involverade

Donald Trump har i månader sagt att Mexiko ska betala den mur som den nye presidenten planerar att bygga längs gränsen mot USA.

Enligt Trumps pressekreterare Sean Spicer har presidenten diskuterat finansieringslösningen med ledande företrädare i kongressen. Åtgärden ska vara en del av en omfattande skattereform.

Spicer hävdade att skattepåslaget på mexikanska varor ska inbringa tio miljarder dollar om året och ”med marginal bekosta murbygget”.

Pressekreteraren sade också att jurister har involverats i arbetet med skatteförslaget ”för att se till att allt går rätt till”.

Mexiko fördömer

Mexiko har konsekvent fördömt Trumps planer på en gränsmur.

– Jag beklagar och fördömer beslutet av USA att fortsätta bygget av en mur som under flera år har delat oss i stället för att ena oss, sade Mexikos president Enrique Peña Nieto i ett kort tv-sänt uttalande.

Den mexikanske presidenten har också ställt in ett planerat möte med Donald Trump i USA på tisdag, en tydlig politisk markering. Han upprepade även ståndpunkten att Mexiko vägrar att betala för murbygget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

USA:s nye president

Mer i ämnet