Foto: TT

Trump om misstänkta terrordådet på Manhattan: ”Inte i USA!”

Uppdaterad
Publicerad

Åtta personer har dödats och elva skadats på Manhattan i New York. FBI utreder händelsen som ett terrordåd och både amerikanska och europeiska politiker fördömer nu dådet. USA:s president Donald Trump skärper också inresekontroller till landet.

En förare i pickup körde på flera människor på en gång- och cykelväg på Manhattan i centrala New York. En 29-årig man sköts och greps av polisen som utreder händelsen som ett terrordåd.

Donald Trump, USA:s president, skriver att attacken är utförd av en ”väldigt sjuk och rubbad person”.

Terrordåd på Manhattan

Han skriver på Twitter att rättsväsendet följer utvecklingen noga och avslutar med att skriva ”Inte i USA!”.

USA:s president Donald Trump kommenterade det misstänkta terrordådet: ”Det verkar vara en attack utförd av en sjuk och rubbad person.” Han avslutar sin tweet med orden: ”Inte i USA!.” Foto: Skärmdump Twitter @realDonaldTrump

Hårdare inresekontroller

Senare under den amerikanska tisdagskvällen twittrade presidenten också att han beordrat ännu hårdare kontroll av vilka människor som får komma in i USA.

”Att vara politiskt korrekt är bra, men inte när det gäller det här”, twittrar Trump.

Han skriver också: ”Vi får inte tillåta IS att komma tillbaka, eller ta sig in i, vårt land efter att ha besegrat dem i Mellanöstern och på andra platser. Nog!”

Borgmästaren: Fegt terrordåd

New Yorks borgmästare Bill de Blasio skriver på Twitter att polisen i New York kommer att förstärkas under kvällen.

Han kallar händelsen ett fegt terrordåd och skriver att han ber för offrens familj och anhöriga.

Guvernör i New York, Bill de Blasio, skriver bland annat att händelsen var ett fegt terrordåd för att splittra New yorkborna. Foto: Skärmdump Twitter @NYCMayor

Europa visar solidaritet

Bland europeiska ledare var Belgiens premiärminister Charles Michel tidigt ute på Twitter och konstaterade: ”Vi står tillsammans med invånarna i USA.”

Även Frankrikes president Emmanuel Macron, Storbritanniens premiärminister Theresa May och Europeiska rådets ordförande Donald Tusk tillhör Europatopparna som uttryckt sin solidaritet med New York-borna och USA.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåd på Manhattan

Mer i ämnet