Foto: TT

Trump om stoppade inreseförbudet: ”Får oss att framstå som svaga”

Uppdaterad
Publicerad

”Ett juridiskt misstag utan motstycke”, kallar USA:s president Trump domen som stoppar hans nys inreseförbud. Han lovar att överklaga domen, och driva den ”så långt det behövs”.

USA:s president Donald Trump reagerar starkt på att hans nya inreseförbud, som skulle träda i kraft på torsdagen, nu stoppas av en federal domare, denna gång i delstaten Hawaii.

– Domen får oss att framstå som svaga, säger Trump.

Delstaten hade själv tagit frågan till domstol, och juristerna menade att Trumps nya förslag, liksom det tidigare, strider mot USA:s konstitution eftersom det i grunden är ett muslimförbud, då det syftar till att utestänga medborgare i sex huvudsakligen muslimska länder från USA.

Överklagar ”så långt det behövs”

Trump meddelade strax efter domen att han, som förväntat, kommer att överklaga domen. Vid ett sedan tidigare planerat offentligt framträdande i Nashville, Tennessee, förklarade presidenten att han kommer att ta frågan ”så långt det behövs”, ända upp till landets högsta domstol.

Han bedyrar också att ”vi kommer att vinna”.

– Enligt mångas åsikt är det här ett juridiskt misstag utan motstycke, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Inreseförbudet i USA

Mer i ämnet