USA:s president Donald Trump och Kinas president Xi Jinping har enligt Trump själv haft ett ”utmärkt möte” under G20 i japanska Osaka. Foto: Susan Walsh/AP/TT

Handelsförhandlingarna mellan Kina och USA återupptas

Uppdaterad
Publicerad

Handelskonflikten mellan Kina och USA har länge påverkat globala marknader – men efter de två ledarnas samtal under G20-mötet i Japan verkar parterna vara överens om en vapenvila. Efter träffen med Kinas president Xi Jinping gjorde Trump dessutom en helomvändning i sin inställning till teknikjätten Huawei – och tillät företag att återigen börja sälja produkter till det svartlistade företaget.

Att handelsförhandlingarna ska återupptas bekräftas även från Peking, skriver nyhetsbyrån AFP med hänvisning till den kinesiska nyhetsbyrån Nya Kina.

Enligt Kina ska USA ha gått med på att inte införa de nya tullar man hotat med – och de nya samtalen ska föras i en anda av ”rättvisa och ömsesidig respekt”. Vapenvilan ska gälla för de båda länderna som tills vidare inte får införa några nya handelsförhinder.

Tillåts sälja till Huawei

Efter samtalen verkade Donald Trump nöjd.

– Jag skulle säga att det gick bättre än jag förväntat mig och förhandlingarna ska fortsätta, sa han.

På en presskonferens senare under dagen släppte presidenten även en stor nyhet: Försäljning till den svartlistade kinesiska teknikjätten Huawei blir återigen tillåten i USA, rapporterar CNN.

– Det finns inget stort nationellt nödproblem, sa Trump.

Trump: Överenskommelse ”vore historiskt”

Efter Trumps och Xis senaste samtal – även det på ett G20-möte i slutet av förra året – har flera förhandlingsrundor hållits om vilka regler som ska gälla för handeln mellan världens två största ekonomier.

Men förhandlingarna har sedan en tid tillbak legat i träda, och Trump har hotat med nya tullar omfattande varor till ett värde av 300 miljarder dollar om inte Kina gör eftergifter.

– Jag tycker faktiskt att vi var väldigt nära, och så hände något där det halkade till, och nu närmar vi oss, sammanfattar Trump det senaste halvårets försök till en handelsuppgörelse mellan Kina och USA.

– Men det vore historiskt om vi kunde nå en rättvis handelsöverenskommelse. Vi är helt öppna för det och ni är helt öppna för det, sade Trump när samtalet med Xi inleddes vid G20-mötet i Osaka.

Xi: Dialog bättre än konfrontation

Xi Jinping var mer nedtonad, men han konstaterade i sina inledande kommentarer att dialog är bättre än konfrontation. Kina är mycket exportberoende och Xi har varnat för den protektionistiska väg en del utvecklade länder slagit in på.

– Allt detta förstör den globala handelsordningen. Det påverkar också gemensamma intressen för våra länder, överskuggar fred och stabilitet över hela världen, sade han vid G20-mötet.

Inför toppmötet hade USA:s vicepresident Mike Pence ställt in ett tal som skulle ha hållits den 24 juni om mänskliga rättigheter i Kina, för att inte irritera Peking.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer