USA:s president Donald Trump och Sydkoreas president Moon Jae-in. Foto: TT

Trump öppnar för samtal med Nordkorea

Uppdaterad
Publicerad

Efter att Nord- och Sydkorea hållit sina första formella samtal på två år, öppnar USA:s president Donald Trump för amerikanska samtal med Nordkorea. Men ”maximal press” gäller fortsatt mot Pyongyangs kärnvapenprogram, meddelar Vita huset.

Det var under ett telefonsamtal mellan Sydkoreas president Moon Jae-In som Trump förklarade att han kan tänka sig tala med nordkoreanerna ”vid en lämplig tidpunkt, och under rätt omständigheter”.

Telefonsamtalet och dess innehåll bekräftas både av Vita huset och av Moon Jae-Ins presidentkansli.

Hyllar Trump

Syd- och Nordkorea möttes i tisdags den demilitariserade zonen som delat länderna sedan 1953. Det var lite drygt två år sedan det senaste mötet.

Tisdagens möte var en bra start, konstaterade Moon Jae-In vid en presskonferens dagen därpå. Så bra att Sydkoreas president öppnar för att träffa Nordkoreas Kim Jong-Un ansikte mot ansikte.

– Men det kan inte vara ett möte för mötets skull. För att hålla ett möte (med Kim) behöver rätt villkor uppnås och vissa resultat måste kunna garanteras.

Moon hyllar Trump

De senaste två åren har präglats av ett hätskt ordkrig mellan USA och Nordkorea. Nordkoreanska robot- och atomtester har besvarats med allt tyngre sanktioner.

USA:s president Donald Trump får ett sydkoreanskt tack för sin insats.

– Jag tycker att president Trump förtjänar ett stort erkännande för att han fått till stånd interkoreanska samtal, säger Moon.

– Det kan vara resultatet av USA-ledda sanktioner och tryck.

Pence till vinter-OS

Moon Jae-In slog också fast att det överhängande målet om att Nordkorea måste komma till bordet vad gäller avvecklingen av kärnvapen.

– Nedrustningen av kärnvapen på den koreanska halvön, som Nord- och Sydkorea kommit överens om, är vår grundläggande inställning som aldrig kommer att överges.

Inte aktuellt med militäraktioner

Under onsdagens telefonsamtal med Moon Jae-In ska Trump även ha sagt att det inte är aktuellt med några militäraktioner medan samtal mellan Syd- och Nordkorea pågår.

Under telefonsamtalet berättade Donald Trump också att det nu är klart att USA sänder vicepresident Mike Pence till vinter-OS i sydkoreanska Pyeongchang i februari. Vicepresidenten kommer att leda den amerikanska delegationen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nordkorea-krisen

Mer i ämnet