Foto: TT

Trump överväger ny presidentorder

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Donald Trump har inga omedelbara planer på att slåss för sitt inreseförbud i Högsta domstolen, men överväger en ny presidentorder för att övervinna rättsliga hinder, säger han.

Trump insisterar på att han har lagen på sin sida, trots två snabba rättsliga förluster, och att säkerhetsläget kan kräva snabbare åtgärder.

– Det är olyckligt att det tar tid enligt lag, men vi kommer att vinna det slaget. Vi har också många andra alternativ, bland annat att utfärda en ny presidentorder, säger han, och lägger till att det kan hända tidigast nästa vecka.

En amerikansk federal appellationsdomstol har uppmanat justitiedepartementet och staten Washington att lämna inlagor om de anser att en större domarpanel bör avgöra om Trumps inreseförbud fortsatt ska vara lagt på is.

Tre domare i appellationsdomstolen i San Francisco beslutade i veckan om ett fortsatt stopp för Trumps inreseförbud under tiden den rättsliga processen pågår. Inreseförbudet, som infördes utan förvarning, skulle under 90 dagar stoppa inresa för medborgare i sju i huvudsak muslimska länder, och ett stopp för USA:s flyktingmottagande.

Under veckan inreseförbudet var i kraft orsakade det stora protester och kaos på USA:s flygplatser.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Inreseförbudet i USA

Mer i ämnet