I ett brev till representanthusets talman Nancy Pelosi kallar president Donald Trump riksrättsprocessen mot honom för ett ”kuppförsök” – och går till hårt angrepp mot Pelosi själv. Foto: J. Scott Applewhite/MANDEL NGAN/TT

Trump: Riksrätt är ett ”kuppförsök”

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Donald Trump har skrivit ett sex sidor långt brev till representanthusets talman, demokraten Nancy Pelosi, där han kallar riksrättsförfarandet ett ”kuppförsök” som ”omstörtar” den amerikanska demokratin. Samtidigt väntas riksrättsanklagelserna mot honom röstas igenom under onsdagen.

Det demokratdominerade representanthuset kommer att rösta om riksrätt mot Trump på onsdagen, uppger talmannen och demokraten Nancy Pelosi i ett brev till sina partikamrater.

Enligt en mätning gjord av AP under tisdagen är en majoritet av representanthusets ledamöter för att ställa presidenten inför riksrätt.

Trump hotas att ställas inför riksrätt

Det finns två formella åtalspunkter mot Trump för representanthuset att ta ställning till. Den ena gäller maktmissbruk och den andra förhindrande av kongressens arbete.

Kan bli tredje presidenten inför riksrätt

Även The Washington Post skriver att tillräckligt många av ledamöterna uppger att de kommer att rösta för åtminstone en av riksrättsanklagelserna för att presidenten ska kunna ställas inför riksrätt.

Om utfallet av omröstningen blir sådan som prognoserna nu alltså visar går processen vidare till senaten, som agerar domstol, i början av nästa år. Det skulle göra Donald Trump till den tredje presidenten som ställs inför riksrätt i USA:s historia.

Till skillnad från i representanthuset sitter det i senaten en republikansk majoritet, och sannolikheten att Trump fälls bedöms vara liten.

Trump till Pelosi: ”Historien kommer döma dig hårt”

I det brev som Donald Trump skickat till talmannen Nancy Pelosi under tisdagen skriver han att Demokraterna kommer att ångra sina ansträngningar för riksrätt, som han benämner som ett ”olagligt kuppförsök”, när väljarna fäller sina röster nästa höst.

Han skriver även till Pelosi att ”historien kommer att döma dig hårt när du fortsätter med denna riksrättscharad”, samt att ”ingen intelligent person tror på det du säger”.

Nancy Pelosi sa sent på tisdagen, lokal tid, att hon arbetat och endast sett ”essensen” av Trumps brev.

– Det är riktigt sjukt, säger hon enligt CNN.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trump hotas att ställas inför riksrätt

Mer i ämnet