Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
USA:s president Donald Trump. Foto: Patrick Semansky/AP/TT

Trump lovar besegra den ”radikala vänstern”

Uppdaterad
Publicerad

Inställda fyrverkerier och firanden, stängda stränder, rekordökning av coronasmittade, samt protester mot rasism.
Flera skuggor föll över de vanligtvis stora festligheterna i USA när landet uppmärksammade sin nationaldag.
Men president Donald Trump firade storslaget i en pampig ceremoni utanför Vita huset.

De hundratals personerna i publiken på gräsmatten utanför Vita huset såg varken ut att hålla avstånd till varandra, eller bära munskydd, trots påbud från den amerikanska smittskyddsmyndigheten CDC.

– Vi är ättlingar till de modigaste människorna som någonsin har levt här på jorden, sade Trump och slog an tonen i talet, där han framhöll USA:s roll som supermakt och landets ärorika historia.

Han riktade återigen sin ilska mot de han kallar vänsterradikaler och sade att de ljuger om USA:s stolta historia, en upprepning av hans budskap från det ilskna talet kvällen före, när han tjuvstartade nationaldagsfirandet vid Mount Rushmore.

– Vi har besegrat terrorister och nu är vi på väg att besegra den radikala vänstern, marxister, anarkister, uppviglare och plundrare, sade Trump med eftertryck i huvudstaden.

Protester

Han syftar på de emellanåt våldsamma antirasismprotester som har skakat landet den senaste månaden, sedan George Floyd dödades i samband med ett polisingripande i slutet av maj. Protesterna, som har lockat miljontals människor, har lett till en debatt i USA om nationens rasistiska förflutna och krav på att gamla sydstatssymboler, som många i dag förknippar med segregation och rasism, tas bort.

– Vi kommer aldrig att tillåta att arga folkmassor river ned våra statyer, förintar vår historia, indoktrinerar våra barn eller trampar på våra friheter, sade presidenten.

Bara några meter från Vita huset marscherade samtidigt fredliga demonstranter, i protest mot den etniska ojämlikheten i landet, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Fler smittade

Trump försvarade också sin hantering av coronaviruset.

– Vi gör framsteg, vår strategi fungerar. 40 miljoner människor har testats i USA. Inget annat land håller samma klass i testningen som vi, varken sett till antal tester eller kvaliteten på testerna, sade Trump.

De senaste dagarna har USA rapporterat nya rekordsiffror i antal coronasmittade personer och många nationaldagsfiranden har avblåsts. Omkring 80 procent av de traditionsenliga fyrverkerierna har ställts in i år, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Trump tonade ner smittspridningen genom att påstå att 99 procent av sjukdomsfallen i USA är helt ofarliga, men sade också att han var förvissad om att det kommer ett finnas ett vaccin eller en medicin mot covid-19 före årets slut tack vare framstående amerikansk forskning.

I vad som förefaller vara ett försök att ena ett splittrat land tillkännagav Trump till sist att han genom ett presidentdekret beslutat att ett nationalmonument med statyer förställandes framstående amerikaner ska uppföras. Bland de första omkring 30 historiska personer som ska avbildas finns landets första president George Washington samt människorättsaktivisten Martin Luther King.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Presidentvalet i USA

Mer i ämnet