SE BESLUTET: Inrikessäkerhetsministern: Ska förhindra inresa från sex länder Foto: Carlos Barria / Reuters / TT

Trump skriver under nytt inreseförbud

Uppdaterad
Publicerad

Ett nytt inreseförbud har skrivits under av USA:s president Donald Trump, uppger Vita huset. Den här gången är det endast sex länder, istället för sju, som omfattas. Irakiska medborgare kommer att fortsätta få besöka landet och omfattas alltså inte av stoppet.

– Irak är en viktig allierad i kampen mot Islamiska staten, säger utrikesminister Rex Tillerson.

Tidigare i dag bekräftade Trumps rådgivare, Kellyanne Conway, för tv-kanalen Fox News att presidenten under dagen skulle underteckna en reviderad presidentorder om inresestopp. Nu bekräftas uppgifterna av Vita huset. Den här gången skrev han på utan kameror i närheten.

– Tre av sex länder som påverkas av förbudet sponsrar terrorism, menar justitieminister Jeff Sessions.

Trumps inreseförbud

Irakier får resa till USA

De nya reglerna börjar gälla från och med den 16 mars och 90 dagar framåt. Det gamla inreseförbudet gällde medborgare i sju länder som sas utgöra ett terrorhot: Irak, Syrien, Jemen, Somalia, Sudan, Iran och Libyen. Den här gången är det dock fritt fram för irakiska medborgare att resa till USA som vanligt. Medborgare från de resterande sex länderna påverkas av beslutet.

Nytt är att samma regler gäller för människor från Syrien som de övriga länderna på listan. Tidigare ville Trump att beslutet skulle gälla på obestämd tid för syrier.

Läs hela presidentordern i fulltext

Är lättade

Iraks utrikesdepartement uttrycker lättnad över att inte stå på listan, skriver nyhetsbyrån TT.

”Beslutet är ett viktigt steg i rätt riktning, det befäster den strategiska alliansen mellan Bagdad och Washington på många områden”.

Enligt CNN plockades Irak bort från listan efter påtryckningar från den irakiska regeringen. Även amerikanska talespersoner för säkerhetstjänsten har velat tillåta irakier att resa till USA eftersom Irak är viktig i kampen mot Islamiska staten, menar de.

Vill stoppa terrorister

Anledningen till inreseförbudet uppges vara densamma som tidigare: att förhindra att potentiella terrorister tar sig in i landet. Samtidigt är det tänkt att regeringen ska undersöka det aktuella systemet som används för visumansökningar och asylsökande.

En skillnad från det gamla förbudet är att befintliga visum kommer att betraktas som giltiga. Personer med arbets- och uppehållstillstånd omfattas inte heller av förbudet. Detta gynnar flyktingar från Syrien, som då kan känna sig lugna över att kunna behandlas som flyktingar från andra länder.

Vill undvika kaos

Trump är lite försiktigare den här gången. Ordern kommer att införas med en viss förvarning. Anledningen är att man vill undvika det kaos som uppstod på flygplatser när det förra inresestoppet skrevs under.

Språket kommer inte längre vara avgörande i vilka religiösa grupper som får företräde. Det har tidigare förekommit kritik kring språkfaktorn, då vissa menar att muslimer får det svårare än kristna att ta sig in i landet.

Det var i slutet av januari som den första presidentordern om inreseförbudet skrevs under av Trump. Den stoppades av en federal domstol, efter att ha väckt omfattande protester från många håll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trumps inreseförbud

Mer i ämnet