Aldrig har Donald Trump stått mer isolerad i en politisk kris än nu, i sitt försvar av den saudiska regimen. Till och med Vita Huset och president Trump har i dag två skilda budskap. Vita Huset uttrycker i sin officiella kommuniké en avvaktande hållning till förklaringen hur journalisten Khashoggi dog och efterlyser en internationell utredning för att skipa rättvisa. Samtidigt, i samtal med journalister under sin pågående resa i västra USA, säger Trump spontant att den saudiska förklaringen är ”trovärdig”, det vill säga att Khashoggi dog i ett slagsmål han startade mot 15 personer.
Motsägs av hemliga bandupptagningar
Det är en förklaring som möts med stor skepsis världen över och som motsägs av hemliga bandupptagningar från konsulatet i Istanbul, som tyder på att journalisten blev torterad.
När kronprins Mohammed bin Salman nu avskedar sin vice säkerhetschef Ahmed al- Assiri, så offentliggör tv-bolaget CNN en tweet där al-Assiri för ett tag sen påpekar att han som säkerhetschef aldrig fattar självständiga beslut utan enbart handlar på kungafamiljens order.
Kan bottna i personlig vinning
Donald Trump har visserligen kallat mordet på Khashoggi för oacceptabelt, men har varit snabb att säga att inga sanktioner är aktuella där USA:s lukrativa vapenexport till Saudiarabien ska äventyras. Den årliga exporten uppgår till ett värde av 110 miljarder dollar och enligt Trumps logik ”America First” får inga amerikanska jobb eller intäkter riskeras. Hans saudivänliga politik kan också misstänkas bottna i personlig vinning. Donald Trump har betydande privata affärsintressen ihop med Saudiarabien. Saudiska affärsmän har både köpt lägenheter i hans fastighetsimperium och bor på hans hotell i USA.
Under valrörelsen 2016 sade Donald Trump att ” jag har tjänat massa pengar på dem, de köper lägenheter av mig, så varför skulle jag tycka illa om dem?”. Donald Trump har upprepade gånger kritiserat sin ärkefiende Irans brist på mänskliga rättigheter, men har inte kritiserat Saudiarabien när de fängslat kvinnliga människorättsaktivister.
Stor konflikt i kongressen
Hans ståndpunkt har nu skapat den största konflikten hittills med den amerikanska kongressen där ledamöter från båda politiska läger efterlyser en oberoende utredning. Stödet för Saudiarabien är svagt bland de folkvalda på grund av landets stöd till religiös extremism, terrorism och brott mot mänskliga rättigheter. Enligt en yttrandefrihetslag från 2016, ” The Global Magnitsky Act”, kan kongressen initiera en egen utredning och också införa sanktioner mot saudiska medborgare, till exempel införa inreseförbud och frysa deras ekonomiska tillgångar i USA. Till och med den saudivänlige senatorn Lindsey Graham har sagt att affären gör honom illamående och att varje anständighetsgräns i det internationella samfundets regler nu har passerats.
Naivt att hoppas på FN
Den brännande frågan är vem som ska försvara den liberala världsordningen i en tid då USA vänder världen ryggen och inte är beredd att backa upp de som kräver rättvisa? Vita Husets vaga antydan om en internationell utredning syftar på FN, men att hoppas på FN är naivt i en tid då tongivande länder som Kina och Ryssland vägrar lägga sig i andra länders angelägenheter. Sanningen är snarare att Saudiarabien aldrig hade vågat mörda en journalist i ett annat land om det inte vore för sina nära band med Trumpadministrationen, där Trumps svärson Jared Kushner är personlig vän med kronprinsen Mohammed bin Salman.
Chanserna att skipa rättvisa är små. Mordet inträffade på ett konsulat i ett främmande land, det begränsar chanserna för amerikansk underrättelsetjänst att göra egna efterforskningar. Den saudiska utredningen ska nu ledas av kronprinsen själv och vara klar inom 30 dagar, en utredning som ingen utanför Saudiarabien kommer att lita på.
Kan vara negativt för Trump
Den större frågan är vad det här kommer få för politiska konsekvenser för Donald Trump? Demokrater väcker nu kravet på att president Trump ska avsluta sina privata affärsrelationer med Saudiarabien och att hans ekonomiska samröre med regimen kan ligga honom till last om han en dag skulle ställas inför riksrätt.