Foto: TT

Trump på Twitter: ”Sverige betalar ett högt pris”

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Donald Trump kritiserar återigen Sveriges hantering av coronapandemin – bara timmar efter att han lyft upp Sverige som ett gott exempel för att man kan sköta distansering utan lagar.

”Trots rapporter om motsatsen, betalar Sverige ett högt pris för sitt beslut att inte stänga ner”, twittrar presidenten.

I ett rundabordssamtal i Vita huset med representanter från näringslivet på onsdagen ska presidenten ha sagt att många svenskar verkar stanna hemma, trots avsaknaden av hårda restriktioner.

– Svenskarna springer inte runt och skakar hand och kramar och pussar varandra. Barer är stängda och folk stannar hemma, statsministern behöver inte säga åt dem, de stannar hemma automatiskt, säger Trump, som inte tycks ha koll på att de flesta svenska barer är öppna.

Coronapandemin

Donald Trump, som tidigare varit mycket kritisk till Sveriges strategi, verkade se en del positiva saker, vilket kan ses i ljuset av att han själv tydligt propagerat för att delstaterna i USA ska öppna upp igen efter nerstängningarna. 

– De har drabbats hårt, men ändå, det blir en automatisk distansering och ett automatiskt skydd, sade Trump om Sveriges uppmaningar och deras effekter.

Ändrade ståndpunkt – igen

Men under torsdagseftermiddagen uttalade sig USA:s president återigen om Sverige – den här gången på Twitter:

”Trots rapporter om motsatsen, betalar Sverige ett högt pris för sitt beslut att inte stänga ner. Fram till i dag har 2 462 personer där dött. Ett mycket större antal än i grannländerna Norge (207), Finland (206) eller Danmark (443). USA tog det rätta beslutet!”

Så sent som den 11 april använde Trump den svenska strategin för att bekämpa en spridning av viruset som ett varnande exempel för hur illa det kan gå.

–  Hade vi gjort som Sverige hade vi kanske haft två miljoner döda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet