Donald Trump under talet till nationen den 9 januari. Foto: Carlos Barria/TT

Trump utlovar stort tillkännagivande

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagskvällen, svensk tid, kommer Donald Trump att återigen sända direkt från Vita huset. I ett twitterinlägg utlovar han ett stort tillkännagivande om den pågående nedstängningen av den amerikanska statsapparaten – och om gränsen till Mexiko. Enligt källor till CNN ska Trump komma med ett nytt förslag till Demokraterna.

Delar av den amerikanska statsapparaten har varit nedstängd sedan den 22 december. 800 000 statsanställda går antingen hemma – eller jobbar utan att få lön.

Bakgrunden är konflikten om Trumps mur på den mexikanska gränsen. Han kräver 5,7 miljarder dollar till byggandet – men det går inte demokraterna i kongressen med på.

Ny direktsändning

I ett twitterinlägg sent på fredagskvällen, svensk tid, utlovar Trump nu ett stort tillkännagivande.

”Jag kommer med ett stort tillkännagivande i morgon rörande den humanitära krisen vid vår södra gräns, och om nedstängningen, i morgon eftermiddag klockan tre, från Vita huset”, skriver presidenten på Twitter sent på fredagskvällen svensk tid.

En planerad direktsändning var tänkt att starta från Vita huset klockan 21.00 svensk tid under lördagen. men den har nu skjutits upp till klockan 22.00.

För en dryg vecka sedan höll Donald Trump ett omtalat tal till nationen i en direktsändning från Vita huset. Han kallade då situationen vid gränsen för just en humanitär kris och uppmanade Demokraterna att gå med på murbygget.

Uppges presentera kompromiss

Enligt en källa till Reuters planerarar Donald Trump att i lördagens direktsändning presentera en kompromiss för att få ett slut på nedstängningen av statsapparaten.

Trump förväntas inte backa från sitt krav om finansiering av muren, men enligt källan kommer Trump stötta lagstiftning för att skydda unga migranter och de som har skyddsstatus.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.