Foto: TT

Trump om migrationsförslag: ”Varför vill vi ha folk från riktiga skitländer?”

Uppdaterad
Publicerad

En partiöverskridande grupp med amerikanska senatorer säger att de nått en preliminär överenskommelse om ett förslag till migrationslagstiftning som bland annat skyddar unga så kallade ”dreamers” från utvisning. Men förslaget fick Donald Trump att ta till hårda ord.

De sex senatorernas arbete föll inte i god jord hos Donald Trump, som på engelska ska ha sagt: ”Why do we want all these people from ”shithole countries” coming here?”

På svenska finns det ingen översättning som helt fångar det han sa, men fritt översatt undrade han ”varför vill vi få hit alla dessa människor från riktiga skitländer?”. Trump ska ha sagt så när förslaget presenterades för honom, skriver Washington Post som talat med personer som befann sig i Ovala rummet under mötet.

Nämnde folk från Haiti

Presidenten ska ha refererat till afrikanska länder och föreslagit att man istället tar norrmän till USA. Men han ifrågasatte också att man skulle låta fler migranter från Haiti komma till landet.

Raj Shah, talesperson på Vita huset, försvarade Trump i en kommentar till nyhetsbyrån Reuters.

– En del politiker i Washington vill kämpa för andra länder, men president Trump kommer alltid kämpa för det amerikanska folket. Som andra länder med meritbaserad invandring, slåss president Trump för en permanent lösning som gör vårt land starkare genom att välkomna dem som kan bidra till vårt samhälle, ekonomi och integrera sig i vårt fantastiska land.

Migrationsfrågan het

I gruppen som sammanställt ett förslag ingår tre republikanska senatorer och tre demokratiska. Förslagets innehåll är inte känt för allmänheten, men skulle presenteras för Trump innan de sex skulle försöka få stöd för det i senaten och i representanthuset.

Migrationsfrågan har varit het länge, men i tisdags höll Trump ett timslångt möte i Vita huset med ett 20-tal kongressledamöter från de republikanska och demokratiska partierna. Trump gjorde då klart för de inbjudna politikerna – som misslyckats att nå fram till ny migrationslagstiftning – att det gällde att ”sätta landet framför partiet”.

Washington Post rapporterar att Trump visat intresse för senatorernas förslag tidigare under dagen men sedan bytt åsikt.

Får kritik

Politiker från både det republikanska och demokratiska partiet har kritiserat Trumps uttalande.

– President Trumps kommentarer är ännu en bekräftelse på hans okänsliga och okunniga åsikter. De förstärker också oron vi hör varje dag att presidentens slogan 'gör USA fantastiskt igen' egentligen betyder 'gör USA vitt igen', sa den demokratiske politiken Cedric Richmond.

”Trumps kommentarer är elaka, splittrande, elitistiska /.../. Detta beteende är oacceptabelt från vår nations ledare”, skriver republikanska politikern Mia Love, vars föräldrar är från Haiti.

”USA:s ställning som en moralisk ledare i världen har blivit grundligt skadad av den ständiga outbildade, känslolösa och ofiltrerade rasismen som upprepas av president Trump. Hans beslut att använda svordomar för att beskriva afrikanska, centralamerikanska och karibiska länder är inte bara ett lågt betyg för denna president, det är en lågpunkt för vår nation”, skriver medborgarrättsorganisationen Naacp i ett uttalande.

• Ökad gränssäkerhet, läs: en mur mot Mexiko – som inte nödvändigtvis måste bestå av en enda sammanhållen fysisk mur från Stilla havet till Mexikanska golfen. Även andra typer av säkerhetsarrangemang kan komma i fråga på vissa sträckor.

• Daca (Deferred action for childhood arrivals), den presidentorder som Barack Obama skrev under 2012. Daca skyddar landets 700.000–800.000 ”dreamers”, personer som kom till USA på olaglig väg som barn, från utvisning.

• Systemet med att lotta ut cirka 50.000 visum årligen i länder med låg invandring till USA. Syftet med visumlotteriet är att främja mångfalden i USA. Trump vill ändra regelverket.

• Anhöriginvandring (”chain migration”), som Trump vill stoppa.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.