Donald Trump vill reda ut vad som hänt med journalisten Jamal Khashoggi och har bjudit in hans fästmö Hadice Cangiz till Vita huset. Foto: TT

Trump vill gå till botten med Khashoggis försvinnande

Uppdaterad
Publicerad

Den saudiske, USA-baserade journalisten Jamal Khashoggi har varit försvunnen i en vecka och orsakat bråk mellan turkiska och saudiarabiska myndigheter. Nu kräver Donald Trump Saudiarabien på svar om vad som har hänt och bjuder in Khashoggis fästmö till Vita huset.

Jamal Khashoggi sågs senast på det saudiska konsulatet i Istanbul för att styra upp dokument som behövdes till det stundande giftermålet med turkiska Hadice Cangiz. En vecka senare är han fortfarande försvunnen.

Turkiet tror att Jamal Khashoggi blivit mördad inne på konsulatet. Saudiarabien har nekat till anklagelsen och hittills finns inga tydliga bevis för något mord.

Saudisk journalist död

Nu uppger president Donald Trump att han har pratat med Saudiarabien om ”den dåliga situationen”, men utan att ge några fler detaljer om samtalet, skriver nyhetsbyrån AP. Trump har även uttryckt att han hoppas att Jamal Khashoggi fortfarande är vid liv och bjudit in fästmön Hadice Cangiz till Vita huset.

Hadice Cangiz har tidigare vädjat till Trump för att han ska hjälpa henne finna sin fästman.

Turkiet planerar att söka igenom det saudiska konsulatet under torsdagen den 11 oktober, skriver AP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Saudisk journalist död

Mer i ämnet