Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Trump inför tillfälligt immigrationsstopp

Uppdaterad
Publicerad

USA:s nyligen tillträdde president Donald Trump har skrivit på ett nytt direktiv på fredagen, som tillfälligt stoppar medborgare från sju länder i Afrika och Mellanöstern att resa in till USA. Även syriska flyktingar nekas inresetillstånd under obestämd tid.
Nu uppmanar FN honom att låta människor i nöd få asyl.

Det handlar om personer från Syrien, Irak, Iran, Libyen, Somalia, Sudan och Jemen som kommer att vägras visum till USA de närmaste 90 dagarna. Det tillfälliga stoppet undertecknades på fredagseftermiddagen när Trump besökte Pentagon då den nya försvarsministern James Mattis tillträdde som chef.

– Vi vill vara säkra på att vi inte släpper in de hot som våra soldater bekämpar. Vi vill bara släppa in dem som vill stötta vårt land och som djupt älskar vårt folk, säger Trump.

I en intervju med tv-kanalen Fox News på fredagen uttalade sig Donald Trump ytterligare om den exekutiva ordern.

– Vissa personer som kommer hit har onda avsikter. De flesta har det inte, antar jag, men vi kan inte ta några risker, säger Trump.

Den nya ordern sätter också stopp för all flyktingmottagning under de kommande 120 dagarna. Syriska flyktingar nekas inresetillstånd under obestämd tid.

Prioriterar kristna flyktingar

Förbudet kommer att gälla i 120 dagar. Därefter kommer de som flyr på grund av religiöst förtryck prioriteras. Något som pekar på att kristna är första prioritet.

I en intervju tidigare på fredagen med tv-kanalen Christian Broadcasting Network uttalade sig Trump om prioriteringen och hur han upplever att flyktingmottagningen från IS-kontrollerade områden har gått till hittills.

– Om du var muslim kunde du komma in. Men var du kristen var det nästan omöjligt. Anledningen till att det är så orättvist är att alla förföljdes och människor halshöggs, men de kristna blev mer utsatta, säger Trump.

Statistik från Pew Research Center som nyhetsbyrån Reuters tagit del av stöder inte Trumps uttalande. Enligt deras siffror togs det emot 38,901 muslimska flyktingar och 37,521 kristna under 2016.

Trump vill också minska antalet flyktingar från 110.000 per år till 50.000.

Hårdare bakgrundskontroller

Enligt flera amerikanska medier och nyhetsbyråer inför Trump också ”extrema bakgrundskontroller” av immigranter som vill bosätta sig i USA, något som han också lyfte fram under sin valkampanj. I intervjun med Fox News säger Trump att inte tror att bakgrundskontrollerna som tidigare har genomförts har varit tillräckliga.

Nyhetsbyrån Reuters skriver att president Donald Trump under samma ceremoni skrev på en order som enligt presidenten ska påbörja återbyggnaden av den amerikanska militären.

Samtidigt uppges USA ha stoppat ett program som gjort det möjligt för icke-muslimska iranier som vill bosätta sig i USA att bli intervjuade av amerikanska tjänstemän i Österrike. Hittills har de österrikiska myndigheterna stängt dörren för cirka 300 personer, skriver AP och hänvisar till österrikiska tjänstemän. Åtgärden sägs vara en konsekvens av Trumps beslut och det är oklart när programmet kommer att återupptas.

FN uppmanar Trump

FN:s flyktingorgan UNHCR och den internationella organisationen för migration, IOM, uppmanar Trump att fortsätta låta människor som flyr från krig och förföljelse få asyl.

”Behovet för flyktingar och migranter runt om i världen har aldrig varit större och USA:s vidarebosättningsprogram är ett av de mest betydelsefulla i världen”, uppger UNHCR och IOM i ett gemensamt uttalande enligt Reuters.

Samtidigt påpekar de att det är viktigt att behandla flyktingar likvärdigt, oavsett religion, nationalitet eller etnicitet, skriver AP.

Fördömer ordern

Människorättsgrupper fördömer presidentordern som skadlig och diskriminerande. Experter anser att det kan bryta mot grundlagens krav på religionsfrihet, om majoriteten av invånarna i de länder som omfattas av visumstoppet är muslimer, skriver TT.

”Några av våra värsta farhågor kring Trumps ledarskap har redan blivit verklighet. Med ett enkelt penndrag har president Trump satt sin främlingsfientliga kampanjretorik i verket genom att skilja ut människor baserat på vilken religion de tillhör”, säger Salil Shetty, generalsekreterare vid Amnesty International i ett pressmeddelande, och fortsätter:

”De här männen, kvinnorna och barnen är offer för samma terror som president Trump säger sig vilja bekämpa.”

Human Rights Watch anser att beslutet kommer att innebära enorm skada för flyktingar samtidigt som det har liten betydelse för kampen mot terrorism och andra säkerhetshot.

”Sådana här beslut förmedlar rädsla istället för mod och det sänder ett budskap till ledare runt om i världen att det är acceptabelt med diskriminerande och isolationistisk politik”, säger Grace Meng, USA-forskare vid organisationen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Inreseförbudet i USA

Mer i ämnet