Donald Trump ska inte ha vetat om att hans son träffade ryska kontakter för att få ”skadlig” information om Hillary Clinton. Foto: TT

Trump visste inget om ryssmötet

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Donald Trump var ”inte medveten om och deltog inte i” mötet som hans innersta krets hade med en rysk advokat sommaren 2016, enligt Mark Corallo, talesperson för presidentens advokater.

Det rör sig om ett möte som hölls i Trump Tower i New York den 9 juni 2016, där de som deltog lovats information som kunde skada presidentkandidaten Hillary Clinton. De som närvarade var Donald Trumps äldsta son Donald Trump Jr, presidentens svärson Jared Kushner och Trumps dåvarande kampanjchef Paul Manafort.

LÄS MER: Trumps närmaste träffade rysk advokat

”Hade ingen meningsfull information”

New York Times publicerar ett uttalande från Donald Trump Jr där han bekräftar att han träffat den ryska advokaten Natalia Veselnitskaja.

”Efter att vi utbytt artighetsfraser sade kvinnan att hon hade information om att personer med koppling till Ryssland finansierade Demokraternas högsta partiorgan (Democratic National Committee) och stödde Hillary Clinton”.

LÄS MER: Nyckelspelarna i förhören om Ryssland

”Hennes uttalanden var vaga, tvetydiga och stämde inte. Inga detaljer eller information som stödde påståendena lämnades eller erbjöds. Det blev snabbt klart att hon inte hade någon meningsfull information”, säger Donald Trump Jr, enligt tidningen.

Kvinnan ska sedan ha bytt ämne till adoptioner mellan Ryssland och USA.

LÄS MER: En snabb sammanfattning – Rysskontakten och FBI-chefen

När Donald Trump Jr. först hade tillfrågats om mötet på lördagen hade han sagt att det handlade om adoptioner.

Frågan om Trumpstabens kontakter med Ryssland inför valet är en het fråga som utreds av flera instanser i USA.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Trump och Ryssland

Mer i ämnet