Donald Trumps svärson och nära anförtrodda rådgivare, Jared Kushner, make till Ivanka Trump, ska i ett möte med Rysslands USA-ambassadör Sergej Kislyak ha diskuterat möjligheterna kring en hemlig, direkt kommunikationskanal mellan Trumps regering i Washington och det ryska ditot i Moskva. Foto: TT

Trumpkampanjen uppmanas lämna ut alla sina dokument

Uppdaterad
Publicerad

Den amerikanska senatens underrättelseutskott uppmanar Donald Trumps kampanjstab att lämna ut samtliga dokument från valkampanjen, för att underlätta utredningen av eventuell rysk inblandning i det amerikanska valet, rapporterar Washington Post. Samtidigt rapporterar samma tidning att Trumps svärson och rådgivare, Jared Kushner, efter valet ska ha lagt fram förslag till Rysslands ambassadör om en hemlig, säker kommunikationskanal mellan Washington och Moskva.

Trumpkampanjen uppmanas att lämna in samtliga kampanjdokument sedan starten i juni 2015 av senatens underrättelseutskott, som utreder Rysslands påstådda inblandning i det amerikanska presidentvalet. Det rapporterar The Washington Post.

LÄS MER: Ryssutredningen – detta har hänt

Första gången kampanjstaben dras in

Brevet med krav på alla dokument, all epost och alla telefonlistor kom till Trumpkampanjen förra veckan, och var ställt till kassören, enligt tidningen. Det är första gången som organisationen kring valkampanjen dras in i utskottets utredning.

Flertalet personer kommer att kontaktas inom kort för att göra klart att organisationen nåtts av kravet. Brevet har skrivits under av utskottets ordförande och den högst uppsatte demokraten. De två senatorerna – Richard Burr och Mark Warner – vill inte kommentera saken.

Trumpkampanjen har sitt huvudsäte i Trump Tower i New York.

LÄS MER: Trumps svärson i FBI:s utredning av rysskontakter

Kushner föreslog hemlig samtalskanal

Samtidigt rapporterar också Washington Post att FBI just nu tittar närmare på ett annat möte som ägde rum i Trump Tower i början av december, strax efter det amerikanska valet.

Donald Trumps svärson och nära anförtrodda rådgivare, Jared Kushner, make till Ivanka Trump, ska då i ett möte med Rysslands USA-ambassadör Sergej Kislyak ha diskuterat möjligheterna kring en hemlig, direkt kommunikationskanal mellan Trumps regering i Washington och det ryska ditot i Moskva.

Även Michael Flynn, den dåvarande men nu avgångne nationella säkerhetsrådgivaren, medverkade vid mötet. Flynn är själv också under utredning för sina kopplingar till Ryssland.

LÄS MER: Michael Flynn varnades för ryska kontakter redan i höstas

Flera utredningar pågår

Att mötet ägde rum är sedan tidigare känt, men det är enligt officiella myndighetskällor som Washington Post nu kan avslöja att denna nya, säkra kanal föreslogs. Enligt källorna ska ambassadör Kislyak ha reagerat med bestörtning på förslaget.

Vita huset har valt att inte kommentera Washington Posts nya uppgifter.

I dagsläget pågår flera utredningar om Rysslands agerande och huruvida Trumpkampanjen och Moskva varit i maskopi.

LÄS MER: Källa: Trumps inre krets hade kontakter med Ryssland redan 2015

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Trump och Ryssland

Mer i ämnet