Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag har stor respekt för beslutet”, sa expresidenten Donald Trump efter beslutet om sänkt bötessumma. Samtidigt riktade han hård kritik mot domaren Arthur Engoron som slagit fast att Trump gjort sig skyldig till bedrägeri. Foto: Brendan McDermid / POOL

Trumps borgenssumma sänks kraftigt

Uppdaterad
Publicerad

Expresidenten Donald Trumps borgenssumma sänks kraftigt. Enligt amerikanska medier sänks summan från 454 miljoner dollar till 175 miljoner. På sociala medier skriver Trump att han accepterar domen.

Det hela gäller böter som Donald Trump dömts att betala i ett civilrättsligt bedrägerimål som avslutades i New York i februari.

Expresident Trump och hans söner fälldes för att ha blåst upp värdet på familjeföretagets tillgångar och fastigheter och dömdes bland annat till näringsförbud i delstaten och böter på 355 miljoner dollar. Trump har förnekat brott och i sin tur anklagat domen för att vara ”korrupt”.

På grund av den höga räntan steg beloppet till 454 miljoner dollar, motsvarande över fem miljarder kronor.

Trump: Accepterar domen

På måndagen, när deadline för att betala samma summa i borgen var, meddelade överklagandedomstolen på Manhattan att beloppet sänks till 175 miljoner dollar, motsvarande 1,8 miljarder kronor.

77-årige Trump har nu tio dagar på sig att betala den lägre summan. Gör han inte det riskerar han utmätning av Letitia James, chef för New Yorks justitiedepartement och agerande åklagare.

På sin egen sociala plattform, Truth Social, skriver Trump att han accepterar domen och att han har tillgångar i form av kontanter och värdepapper. Innan det nya beskedet lade Trump ut ett långt inlägg på Truth Social, där han kallade åklagaren för korrupt.

Det var den 16 februari som domstolen på Manhattan slog fast att Trump, hans söner och andra chefer har övervärderat sina fastigheter för att få billigare lån och därmed skattelättnader.

Fler åtal

Totalt har fyra åtal har väckts mot Trump. Den 15 april startar den första brottsmålsrättegången där han åtalats för bokföringsbrott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.