Aktivister i New York protesterar mot flyktingstoppet. Foto: TT

Trumps inreseförbud dras inför domstol

Uppdaterad
Publicerad

Trumps inreseförbud dras inför domstol eftersom direktivet sägs strida mot konstitutionen. Rådet för amerikansk-islamiska relationer hävdar att syftet är att hindra muslimer från att ta sig in i landet.
– Det här är ett beslut grundat på trångsynthet, säger ordförande Lena F Masri.

USA:s nyligen tillträdde president Donald Trump skrev på fredagen under ett nytt direktiv, som tillfälligt stoppar medborgare från sju länder i Afrika och Mellanöstern att resa in i landet. Även syriska flyktingar nekas inresetillstånd under obestämd tid.

Nu menar rådet för amerikansk-islamiska relationer, CAIR, att direktivet strider mot USA:s konstitution. Enligt rådet är syftet att hindra muslimer från att ta sig in i landet.

– Det finns inga bevis för att flyktingar – de mesta grundligt granskade av alla människor som kommer in i vårt land – är ett hot mot nationens säkerhet. Det här är ett beslut grundat på trångsynthet, inte realitet, säger organisationens ordförande Lena F Masri till The Guardian.

Kan vara olagligt

Hon får stöd av immigrationsexperten David Bier, vid tankesmedjan Catoinstitutet, som menar att inreseförbudet kan vara olagligt.

I en artikel på New York Times opinionssidor skriver han att den amerikanska kongressen gjorde diskriminering baserad på nationellt ursprung olaglig redan för över 50 år sedan. Efter en lång period av särbehandling av vissa nationaliteter, som kineser och japaner, antog kongressen 1965 immigrations- och nationalitetslagen som förbjuder diskriminering på nationell grund.

Inskränkte makten

Trump hänvisar till en lag från 1952, som gör det möjligt för presidenten att hindra utlänningar från att ta sig in i landet om det anses gå stick i stäv mot USA:s intressen. Men enligt David Bier har han fel.

”Presidenten struntar i det faktum att kongressen inskränkte den här makten 1965, och helt sonika slog fast att ingen person kan diskrimineras vid utfärdandet av ett immigrantvisum på grund av personens ras, kön, nationalitet, födelseplats eller boplats. De enda undantagen är de som tillhandahålls av kongressen”, skriver han. 

Conway: Ni får vänja er

Men kritiken gör inte Trumps talesperson Kellyanne Conway upprörd – hon menar tvärtom att presidentens ageranden på sistone tyder på att han är en handlingskraftig person.

”Ni får vänja er. Presidenten är en man av handling och kraft. Löften som getts blir löften som hålls. En chock till systemet. Och han har bara börjat”, skriver hon på Twitter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Inreseförbudet i USA

Mer i ämnet