Foto: Andrew Harnik/TT, Steve Helber/TT.

Trumps inreseförbud stoppat igen – överklagandet gick inte igenom

Uppdaterad
Publicerad

En federal domstol motsätter sig president Donald Trumps inreseförbud för medborgare i sex länder med i huvudsak muslimsk befolkning. Beslutet att avslå Trumpadministrationens överklagan grundar sig i att förbudet anses strida mot USA:s konstitution. USA:s justitieminister Jeff Sessions säger att han inte håller med om domstolens beslut att stoppa förbudet.

Överklagan inkom till den federala domstolen i San Francisco, efter att inreseförbudet först blockerats av en domstol på Hawaii.

”Vi har beslutat att presidenten, genom att upprätta ordern, har överskridit de befogenheter som tilldelats honom av kongressen. Immigration är, inte ens för presidenten, en enmansshow”, skriver de tre domarna som tagit beslutet, enligt CNN.

LÄS MER: Domare stoppar Trumps nya inreseförbud

Inreseförbudet för medborgare i Libyen, Iran, Irak, Somalia, Sudan och Jemen utfärdades av Trump 27 januari men stoppades innan det hann träda i kraft.

Citerar tweet

Trump planerat att överklaga till Högsta Domstolen, enligt Vita husets pressekreterare Sean Spicer, som sa till den församlade presskåren att han är övertygad om att förbudet kommer att godkännas i högsta instans.

Domarna citerar även Trumps tweet från den 6 juni, där presidenten skriver att länderna som ska ingå i förbudet är ”farliga”.

”Presidenten bekräftade nyligen att det är ”länderna” som är farliga snarare än de 180 miljoner individer som skulle hindras av att komma in i landet under presidentens inreseförbud”, står det i avslaget.

Inget flyktingstopp

Även det blockerade 120-dagarsstoppet för allt flyktingmottagande står fast. Däremot gick appellationsdomstolen på Trump-administrationens linje om att säkerhetskontrollerna ska ses över. Justitieministern Jeff Sessions säger i ett uttalande att förbudet är nödvändigt för att skydda nationens säkerhet. Enligt honom har presidenten laglig makt att utfärda inreseförbudet och att domstolens beslut har en ”isande effekt” på säkerhetsoperationer överlag.

LÄS MER: Hawaii begär stopp för nytt inreseförbud

Enligt Trumps order ska medborgarna i de huvudsaklingen muslimska länderna hindras att resa till USA medan Washington antar en tuffare hantering av visum under 90 dagar från förbudets införande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Inreseförbudet i USA

Mer i ämnet