Än så länge känner SAS inte till någon som har nekats att flyga från Arlanda till USA. Foto: TT

USA-resenärer kan stoppas i Sverige

De nya resereglerna till USA har redan börjat få effekter och rapporter kommer om människor som fastnat på flygplatser runt om i världen. För Sveriges del hänvisar UD än så länge till amerikanska ambassaden.

Flygbolaget SAS är ett av bolagen som flyger från Sverige till USA. Precis som alla andra bolag som flyger internationellt har SAS ett automatiskt system som kommunicerar med de amerikanska immigrationsmyndigheternas databas, berättar Anna Kansell vid SAS pressjour.

– Har passagerarna inte tillåtelse att resa in i USA då blir de nekade vid incheckningen, säger hon.

Fått visum tillbakadragna

Hon berättar också att människor som omfattas av de nya reglerna har fått sina så kallade Esta-visum tillbakadragna. Vad hon känner till har ännu ingen nekats att flyga med SAS från Arlanda till USA.

– Vi rekommenderar de människor som är osäkra över sin inresestatus att kontakta den amerikanska ambassaden.

De SAS-passagerare som har bokat en resa en USA-resa innan den 28 januari får pengarna tillbaka, om de nekas på grund av de nya reglerna.

Inga särskilda rekommendationer

Utrikesdepartementet har i nuläget inga särskilda rekommendationer, utan hänvisar till den amerikanska ambassaden.

– Det är de som måste få svara på vad det här innebär, säger Catarina Axelsson vid UD:s presstjänst.

Gårdagens order från USA:s president Donald Trump innebär, bland annat, att inga visum kommer att utfärdas under 90 dagar till människor från Iran, Irak, Libyen, Somalia, Sudan, Syrien och Jemen.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Inreseförbudet i USA

Mer i ämnet