Den senaste tiden har Donald Trump gjort helomvändningar i flera viktiga frågor. Foto: Alex Brandon/AP/TT

ANALYS: Trumps nya taktik – dra tillbaka hot han själv skapat

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Det akuta hotet om militär konflikt har för tillfället minskat. Men mellan USA och Iran råder det fortfarande mycket spänd stämning. Och frågan är om president Donald Trumps nya taktik – att leverera allvarliga hot, och sedan dra tillbaka dem – riskerar att försvaga andra världsledares förtroende för USA.

Fouad Youcefi

USA-korrespondent

Förra veckan lanserade president Trump sin återvalskampanj i Orlando. När jag talade med de köande Trumpsupportrarna, som ju älskar det mesta presidenten gjort och inte gjort, så fanns det ändå en kritik som var återkommande, den om hur presidenten uttrycker sig och om man kan lita på vad han säger i alla lägen.

Den senaste tiden har Donald Trump gjort helomvändningar i flera viktiga frågor. Presidenten hotade nyligen med att den här veckan börja deportera miljoner av människor som befinner sig i USA olagligt. Det hotet drog han plötsligt tillbaka, för att istället ge kongressen mer tid på sig att hitta en lösning på frågan.

Trump hotade också inför tariffer mot Mexiko om inte landet stoppade inflödet av migranter till USA. Efter att Mexiko gått med på vissa eftergifter drog Trump tillbaka även det hotet. Och efter Irans nedskjutning av en amerikansk drönare beordrade Trump, enligt uppgifter till New York Times, en militär attack mot flera iranska mål, ett beslut som han sedan abrupt drog tillbaka på grund av att det riskerade döda uppemot 150 personer.

Från eld och raseri till förälskelse

Eller när Trump hotade Nordkorea med ”eld och raseri” för att året därpå berätta hur han och den nordkoreanska diktatorn ”blev förälskade”. Ännu ett exempel på när presidenten skapat ett hot, för att sedan dra tillbaka det.

Allt detta har lett till kritik mot presidenten på hemmaplan. Det finns en oro över att ingen egentligen vet var Trumps ”röda linje” går någonstans, och om världen litar på USA. Den hårdaste kritiken kommer naturligtvis från det politiska motståndarlägret.

Senatorn Cory Booker, en av de demokratiska presidentvalskandidaterna sa exempelvis ”Till och med när det sker attacker mot tankerfartyg, så ser vi hur våra allierade är skeptiska till att ens tro på oss”.

Presenterade nya hårda sanktioner

Idag presenterade Trump nya hårda sanktioner mot Irans ledarskikt, inklusive ayatollah Khamenei själv. USA hade inte stämt av de nya sanktionerna med några av sina allierade. Utrikesministern Mike Pompeo har också åkt till Mellanöstern för att bygga en koalition mot Iran. Men ska koalitionen bli bredare än så måste världen kunna lita på den amerikanska presidenten.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.