Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
USA:s president Donald Trump höll sin första dagliga pressbriefing om coronaläget i USA sedan april månad. Foto: TT

Trumps vändning: ”Använd munskydd”

Uppdaterad
Publicerad

Under Donald Trumps första presskonferens om coronaläget på flera månader annonserades en förändrad hållning i den omdebatterade frågan om munskydd.
– Bär mask, även om du inte tycker om det, uppmanade den amerikanske presidenten.

Sent på tisdagskvällen svensk tid återupptog Donald Trump sina dagliga presskonferenser om coronaviruset efter ett flera månader långt uppehåll.

Bakgrunden uppges vara att presidenten lyssnat på information från rådgivaren Kellyanne Conway om att opinionssiffrorna sjunkit sedan de dagliga uppdateringarna upphörde i slutet av april.

”Bär munskydd”

Huvudbudskapet under tisdagens presskonferens, som var relativt kort jämfört med flera tidigare tillfällen, upprepade den förändrade linjen som antytts redan under måndagen då presidenten twittrade en bild på sig själv iförd munskydd. 

Frågan om att bära munskydd eller inte för att förhindra smittspridning har blivit en starkt politiserad fråga i USA – och Trump har vid tidigare tillfällen varit ovillig till att göra det. Så sent som i maj drev Trump med Demokraternas presidentkandiidat Joe Biden för att ha burit munskydd.

Rekommendationen till det amerikanska folket att bära munskydd kom redan i april – men presidenten var då tydlig med att betona att det var frivilligt, och att han själv inte avsåg att göra det.

Ändrad hållning

Under dagens presskonferens var tongångarna annorlunda.

– Vi uppmanar alla som inte kan praktisera social distansering att bära munskydd, oavsett om du tycker om det eller inte.  De gör nytta, sa Trump.

Han kom även med uppmaningar till unga amerikaner att undvika fullpackade barer och andra ställen som innebar trängsel.

Genomgående under hela konferensen refererade även Trump till coronaviruset  som ”Kinaviruset” – något han gjort och kritiserats för vid flera tidigare tillfällen.

Krisen inte över

USA har i absoluta tal drabbats hårdast i världen av coronapandemin, med drygt 3,8 miljoner fall av bekräftad smitta och drygt 141 000 döda.

Trump konstaterade under presskonferensen att läget ”dessvärre kommer att bli värre innan det blir bättre.”

-Jag gillar inte att säga det, men det är så det är.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer