Erin Decker driver en bilverkstad med sin man och är ordförande för Republikanska partiet i Kenosha. Foto: TT/Henrik Montgomery

Trumpväljare gläds inför klimatbesked

Uppdaterad
Publicerad

Det besked som väntas av president Donald Trump att dra USA ut ur Parisavtalet välkomnas av partikamrater som TT möter på plats i Wisconsin. Klimatavtalet är kostsamt och situationen inte akut, resonerar de.

– Vi bör verkligen dra oss ur. Avtalet kostar stora pengar och våra utsläpp är ganska rena, säger Erin Decker som är ordförande för Republikanska partiets lokalavdelning i den lilla staden Kenosha i Wisconsin.

Decker har tagit en paus från jobbet på bilverkstaden, som hon och maken driver, för att prata om tillvaron med Donald Trump i Vita huset. Liksom de flesta i bekantskapskretsen anser hon att det inte finns några direkta bevis för att människan ligger bakom klimatförändringarna och att det är viktigare att USA får fart på företagande och jobbskapande.

USA lämnar klimatavtalet

LÄS MER: Uppgifter: USA planerar att lämna Parisavtalet

Den samlade forskarvärlden, med FN:s klimatpanel i spetsen, är av en annan åsikt. Forskarna är i princip ense om att den globala uppvärmning som påvisats de senaste decennierna beror på människan utsläpp av så kallade växthusgaser.

Tycker att Kina ska gå först

Men Decker håller inte med om att USA, som ett av världens största utsläppsländer, bör ta på sig ledartröjan i kampen mot växthuseffekten. Om man ska agera globalt är det viktigare att exempelvis Kina – som hon ser som en större miljöbov – går först, tycker hon. Och framförallt, understryker hon, är det inte statens sak att sätta upp lagar och regler för miljön.

LÄS MER: Kina tar ledningen i klimatfrågan

Några kvarter bort, på familjeföretaget TG3 Electronics som tillverkar specialbyggda tangentbord, rycker Amy Giles-Maurer på axlarna. Varken hon eller hennes bror, som tillsammans driver bolaget, tror att Parisavtalet spelar så stor roll.

– Miljösatsningar och klimatinitiativ bör komma från näringslivet. Jag läste nyligen om en miljardär från Norge som ska bygga en yacht som ska rensa haven från plast. Det är rätt väg att gå, slår Giles-Maurer fast.

Skräms du inte av rapporterna om smältande isar och ett mer dramatiskt klimat?

– Är de verkligen sanna? Sådana rapporter, liksom mycket annat, filtreras genom medier som vill få oss att tro en viss sak.

”Klimatvtalet vore bortkastade pengar”

Mjölkbonden Andrew ”Butch” Lois, som tillsammans med sina bröder driver familjens gård i Burlington i Wisconsin. Foto: TT/Henrik Montgomery

På mjölkgården Lois Brothers i Burlington, några mil därifrån, gör även bonden Andrew ”Butch” Lois tumme upp för nyheterna om klimatavtalet.

– Det vore att kasta bort pengar på ingenting. Man kan jobba för miljön på andra sätt, säger han under en paus i morgonens mjölkning.

– Och personligen har jag inte sett någon direkt skillnad på klimatet här de senaste 40 åren. Vintrarna är lite varmare men det kan bero på att befolkningen ökar och att alla släpper ut lite värme ur skorstenen.

Lois, som röstade på Donald Trump i höstens val och tycker att presidenten gjort bra ifrån sig hittills, är dock lite betänksam när det gäller hur resten av världen kan tänkas reagera.

– Det är viktigt för vår handel och för våra företag att Trump kommer överens med andra länder.

Demokrater som TT mött i Wisconsin och Illinois är, som väntat, av motsatt åsikt. Många understryker vikten av att jobba för klimatet och säger att de skäms över landets president.

LÄS MER: Detta innehåller klimatavtalet

Fakta: Parisavtalet

Det globala klimatavtalet förhandlades fram i december 2015 när Frankrike stod värd för det återkommande globala klimattoppmötet.

Avtalet slår bland annat fast att den globala uppvärmningen ska begränsas till under två grader jämfört med förindustriell tid, och att de globala utsläppen snarast möjligt ska nå sin högsta nivå för att sedan minska.

Ländernas nationella klimatplaner ska uppdateras vart femte år från 2020 och globala översyner av det internationella klimatarbetet ska göras vart femte år med start 2018.

Dessutom ska världens utvecklade länder bidra med 100 miljarder dollar årligen i klimatbistånd till utvecklingsländer från 2020.

Sedan tillräckligt många länder ratificerat avtalet, däribland USA, trädde det i kraft den 4 november 2016.

Källa: FN (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA lämnar klimatavtalet

Mer i ämnet