Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
SVT:s reporter i Tulsa: ”Hittills lugnt förutom enstaka demonstranter ”

Motdemonstranter samlades utanför Trumps massmöte

Uppdaterad
Publicerad

Motdemonstranter samlades utanför arenan i Tulsa där Donald Trump höll kampanjmöte för sina supportrar under lördagen.
Kravallpolis blockerade ingången till evenemanget samtidigt som Black lives matter-anhängare och Trump-fans förde hetska diskussioner. – Det är mer hetsig stämning nu än tidigare under dagen, berättade SVT:s utsände Fouad Youcefi på lördagen.

Klockan 02.00 svensk tid började Trumps stora kampanjmöte i Tulsa, Oklahoma dit Trumpsupportrar kom för att höra presidenten tala.

Utanför arenan Bok Center där evenemanget hölls började det under eftermiddagen lokal tid att samlas Trump-kritiska motdemonstranter som ropade ”black lives matter”.

– För första gången idag är det lite spänd stämning. Bakom mig har det samlats motdemonstranter som demonstrerar precis utanför arenan. Det finns ett antal Trumpsupportrar utanför också och de har en något hektisk diskussion. I övrigt har det varit en väldigt lugn dag, det har varit väldigt mycket människor, sa Fouad Youcefi, SVT:s reporter på plats. 

Det var även stor polisnärvaro på plats, bland annat stod kravallpolis utanför arenan och blockerade ingången.

Har skett polisingripanden

– De flesta poliserna här har varit väldigt trevliga. De är också sammanbitna. Det är en historisk tid i USA, ingen polis vill ta ett steg för mycket och förstöra sin karriär eller förstöra för sin familj. Men samtidigt vill ingen av demonstranterna sluta upp som George Floyd.

Enligt Fouad Youcefi skedde ett antal polisingripanden under dagen, bland annat då en kvinna försökte sittstrejka utanför arenan.

– Kvinnan heter Sheila Buck, bor här i Tulsa och tillhör ingen särskild grupp. Hon satte sig ned med en t-shirt där det stod ”I can't breath”- George Floyds sista ord innan han dog, sa Fouad Youcefi och fortsatte:

– Det var dramatiska scener. Hon blev bortforslad av polisen, jag vet inte om hon greps eller bara fördes bort.

Samtidigt pågick demonstrationer i andra delar av Tulsa där deltagarna sa att de ville hålla sig undan från Donald Trumps evenemang.

– Igår firades ”juneteenth”, ett firande av slutet på slaveriet. Det pågår sådana arrangemang på andra platser men de har sagt att de vill hålla sig borta. Vi får hoppas att det inte blir på det sätt vi har sett tidigare på andra platser i USA med våldsamma situationer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer