Hundratals har evakuerats från öarna kring Lombok. Foto: Reuters

Här kämpar turisterna om båtplatser för att lämna indonesiska Giliöarna

Uppdaterad
Publicerad

Många turister kämpar för att komma bort från det jordskalvdrabbade området runt den indonesiska ön Lombok. Dramatiska bilder visar hur människor tävlar om platserna ombord på evakueringsbåtarna.

Jordskalvsdrabbade Lombok är en populär turistö, men på måndagen såg den på många håll helt övergiven ut. Kollapsade hus, tomma stränder och stängda hotell och resaturanger.

Köerna ringlar långa på flygplatsen vid Lomboks huvudort, Mataram, eftersom många semesterfirare bestämt sig för att åka hem i förtid. Flera flygbolag har satt in extraflyg för att hjälpa turisterna att lämna ön, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Tumult när många flyr

Hundratals turister evakueras från de tre Giliöarna norr om Lombok. En amerikansk kvinna beskriver för nyhetsbyrån Reuters hur våldsamt det blir när många människor försöker fly öarna på samma gång.

– Folk bara kastar sina resväskor ombord och jag var tvungen att kämpa för att få min man ombord, eftersom han har skadat sig, säger hon.

Se tumultet vid evakueringsbåtarna i klippet ovan.

Ljusglimt mitt i kaoset

Mitt i den kaotiska situationen med döda och skadade, kollapsade byggnader och flyende människor twittrade indonesiska röda korset om att en kvinna fött barn vid ett av organisationens hjälpcenter på norra Lombok.

En volontärarbetare fick hjälpa till med förlossningen, som gick bra. Mamman valde att ge sin nyfödda bebis namnet ”Gempa”, som betyder jordskalv på indonesiska.

Foto: Twitter

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.